Az Egyesült Államok élelmiszerügyi hatósága azt javasolja, hogy a növényi alapú tejpótló italokat a gyártók „tej” címkével hozhassák forgalomba. A tejipari vállalkozások szervezete tiltakozik.
A szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerdán kiadott szabálytervezete szerint a lépés megengedhető, mert a növényi alapú italok gyártói nem próbálják azt a látszatot kelteni, hogy termékeik a hagyományos tejiparból származnak, és így nem tévesztik meg a fogyasztókat. A tervezett változtatásokban ugyanakkor azt is javasolják, hogy az italgyártók mindenképpen tüntessék fel, milyen növényből készült az általuk előállított „tej”.
A hatóság arra is felhívja az alternatív tejek gyártóinak figyelmét, hogy önkéntes alapon, külön címkén tüntessék fel azt, hogy termékük tápanyagtartalma – kalcium, magnézium, D-vitamin – elmarad a hagyományos tejtermékekétől.
Az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal szabálytervezete csak a tejjellegű italokra vonatkozik, a más tejterméket helyettesítő termékekre nem.
Az amerikai tejtermelők országos szövetsége tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy tejként címkézhessenek növényi alapú italokat. Érvelésük szerint a javaslat szembemegy a tej fogalmának általános jelentésével és értelmezésével.