A hot dog finom buciban vagy kifliben, megpakolva mindenféle finomsággal igazi élménnyé varázsolhatja a vacsorát! A szószok mellett kerülhet az asztalra felkarikázott csemegeuborka, szárított hagyma, sőt csalamádé is. A virslit sütni, sőt grillezni is lehet. Vajon hány házibuliban került sajttal töltött sült virsli az asztalra saláta és kenyér kíséretében?
A gyerekek nagy kedvence pedig a leveles tésztába csavart virsli, de figyeljünk arra, hogy mindig tálaljunk mellé a szószok mellett zöldségeket is. De ha már szószok, íme pár tipp: a virslit ízletesebbé tehetjük bármilyen üzletekben kapható vagy házi készítésű szósszal, legyen az barbeque, fokhagymás szósz, vagy bármilyen egyéb mártás. Eresszük el a fantáziánkat, nyugodtan kísérletezzünk, akár saját kútfőből, akár a számos recept közül, amely rendelkezésünkre áll. Amennyiben pedig a hagyományos, egyszerű, de nagyszerű kísérőkre szavaznánk a mustár, ketchup, majonéz és torma remek választásnak bizonyulhat.
A virslit természetesen hidegen is ehetjük, így pl. majonézes salátához elég csak felkarikázni.
Számos laktató meleg étel alapja is a virsli: tehetjük rántottába, kerülhet paprikás krumpliba, sőt, még lecsóba is. És ne feledkezzünk meg a frankfurti levesről sem, ami a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, tápláló fogás.
Mi a teendőnk, ha szeretnénk jó minőségű virslit vásárolni?
Vegyük kezünkbe a csomagolást, hiszen nagy segítséget nyújthat a tájékozódásban! A jó virsli kiválasztásánál az egyik kulcskérdés a hústartalom. Minél magasabb hústartalommal rendelkezik a virsli, annál megbízhatóbb a termék. Érdemes tehát minél magasabb hústartalmút választani, de onnantól kezdve már a saját ízlésünk is dönt arról, hogy melyik lesz a kedvencünk.
Figyelni kell továbbá arra, hogy a csomagolás ne legyen sérült, hiszen akkor már nem lesz igaz a rajta jelzett szavatossági idő. Megfelelő, hűtőben tárolás mellett a virsli a csomagoláson jelzett ideig áll el, kibontást követően érdemes 2 napon belül elfogyasztani. Ugyanez igaz a csemegepultból vásárolt termékekre is: 1, maximum 2 napot javasolnak a hűtőben tárolására a KOMETA húsipari szakértői.
Nem javasolt azt a terméket megvásárolni, amelynek a hústartalmáról nem áll rendelkezésre információ, a gyártója nem azonosítható vagy a termék szavatossági idejéről nem található tájékoztatás. A jó virslit meghatározza továbbá az arányos fűszerezése és a roppanóssága is – ezeket természetesen már csak kóstolással tudjuk tesztelni. A virslik több esetben szóját is tartalmazhatnak, amit jellemzően akkor tesznek bele a készítők, amikor a virsli anélkül nem érné el a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt fehérjemennyiségét. Ha a termék szóját tartalmaz, azt a gyártó jelölni köteles, hiszen a szója allergén összetevő.
Virslis csicseriborsós szendvicskrém
Hozzávalók
- 200 g csicseriborsó
- 2 dl zöldség alaplé
- 2 db
- ÍNYENC Bécsi virsli
- 2 ek tejföl
- fél tk pirospaprika
- 1 db ciabatta
- só, bors
- friss petrezselyem
Elkészítés
A csicseriborsót főzzük puhára a zöldség alaplében, amíg a folyadék teljesen el nem fő. Amíg a csicseriborsó fő, főzzük ki a virsliket is. A megfőtt borsót tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tejfölt is és turmixoljuk krémesre. A két megfőtt virslit vágjuk apróra és keverjük a zöldségkrémhez. A ciabatta-szeleteket pár perc alatt pirítsuk meg a sütőben (180 fokon), majd kenjük rá a szendvicskrémet, végül friss petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.
Töltött krumplilángos
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 50 g élesztő
- 2 tk só
- 2 tk cukor
- 400 g burgonya
- 1 üveg étolaj
- 100 g savanyúkáposzta
- 100 g KOMETA Paprikás Zselici Szalámi
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz tejföl
- 100 g Trappista sajt
- 1 cs KOMETA Bacon
- 100 g füstölt sajt
- 3 ek dijoni mustár
- 1 cs ÍNYENC Bécsi virsli
Elkészítés
Egy kg lisztbe tegyünk 2 tk sót és nyomjuk bele a 400 g főtt burgonyát. Fél liter langyos tejbe morzsoljuk bele az 50 g élesztőt, tegyünk bele 2 tk cukrot és futtassuk fel. Kb. 10-15 perc után gyúrjuk össze a tésztánkat. Egy órára tegyük meleg helyre kelni, addig készítsük el a töltelékeket. Szinte bármit használhatunk tölteléknek. Íme néhány ötlet: 1) a fokhagymás-tejfölös töltelékhez daraboljunk sajtot és bacont; 2) a bécsi virsli mellé tegyünk dijoni mustárt és füstölt trappistát; 3) savanyú káposzta paprikás szalámival: a szalámi kockázzuk fel és pirítsuk a zsírjára, majd forgassuk bele a káposztát. A megtöltött lángosokat bő, forró olajban 1-2 percig süssük.