Szeretjük ezt a receptet, mert egyszerű és hamar el is lehet készíteni! Ha marad – nálunk sosem, tényleg olyan a család, hogy a sütemények szinte azonnal elfogynak sütés után – lehet belőle reggeli, tökéletes iskolai tízórai, de uzsonnára is kávéval, teával isteni finomság. Próbáljátok ki!
Hozzávalók
Tészta
- 4 dkg élesztő,
- 8 dkg cukor,
- 3 dl tej,
- 60 dkg liszt,
- 8 dkg olvasztott vaj,
- 2 tojás sárgája,
- 1 vaníliás cukor,
- csipet só
Töltelék
- 50 dkg túró,
- 2 tojás sárgája,
- 1 vaníliás cukor,
- 4 ek. kristálycukor,
- 3 csapott ek. búzadara,
- 1 citrom lereszelt héja,
- 2 tojásfehérje,
- mazsola (elhagyható).
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben, amibe teszünk 1 kávéskanál cukrot. A többi hozzávalót (a tej kivételével) egy nagy tálba tesszük, és ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk. A tejet ezután fokozatosan adjuk hozzá, lágy kelt tésztát kell dagasztanunk.
Ezután meleg helyen duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót kikeverjük a többi hozzávalóval, a tojások keményre vert fehérjéjét a végén lazán hozzáadjuk.
Miután megkelt a tészta, kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, amelyek közepére egy evőkanál tölteléket teszünk. A négyzetek sarkát összecsípjük, egy kicsit megtekerjük. Tepsire rakosgatjuk és hagyjuk kelni további 20 percig, majd lekenjük őket felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük (alsó-felső sütés).