Sparhelt- 64 tradicionális recept a magyar konyhából (1. rész)

A hagyományos magyar konyha gyökerei az életből származnak. A Sparhelt nosztalgikus receptjei, valamint a magyar gasztronómia karakterisztikus fejezeteit összefoglaló falatnyi, mégis tartalmas kiegészítések is erről tesznek tanúbizonyságot. A könyvben, s így – remélhetőleg – az olvasó vasárnapi ebédlőasztalán is a régiből a modernbe mutató örök klasszikusok jelennek meg, azok az ételek, amelyek már akár a 19. század és 20. század eleje óta jelen vannak az akkor még kialakulófélben lévő magyar gasztronómiai kultúrában.

Kóstoljunk bele a magyar konyha klasszikus ételeibe, így a Jókai-bablevesbe, a Töltött paprikába, a Túrós csuszába vagy a Tejfölös lángosba, és osszuk meg élményeinket minél több emberrel, mert az étel kultúraalkotó, embereket összehozó szerepe erősebb, mint valaha. Közben pedig beszélgessünk, meséljünk és nevessünk, mert a jó étkezés öröm, méghozzá közös öröm, és talán a legősibb társas élmény is egyben.

Zöldbableves hidegen 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g friss sárga hüvelyű zöldbab
  • 1,2 l zöldségalaplé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors
  • ízlés szerint 1 evőkanál citromlé vagy 1 evőkanál borecet
  • 1 kis csokor friss vagy 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

a habaráshoz:

  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 300 g tejföl
  • 200 ml zöldségalaplé 

A zöldbab végét levágjuk, 2 centis darabokra vágjuk, megmossuk, és a zöldségalaplében feltesszük főni.

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát egészben a levesbe tesszük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockákra vágjuk, a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 20-25 percig főzzük.

Közben a habarást elkészítjük. A lisztet a tejfölhöz adjuk, habverővel simára keverjük, a zöldségalaplevet hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük. Ha a bab megpuhult, a levest a habarással besűrítjük, és felforraljuk. Forrás után a citromlevet vagy borecetet, valamint az apróra vágott tárkonyt és petrezselymet hozzáadjuk, még egyszer felforraljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük.

A hideg leveseknél nem probléma, ha melegen kicsit fűszeresnek tűnnek, mert hűtőhidegen az ízek tompábban érezhetők. Végül hagyjuk kihűlni, és hűtőbe tesszük. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.