Nehéz okosnak lenni, ha a táplálkozásról van szó, hiszen rengeteg különböző, tanács, irányzat létezik. Nézzünk most mi is egy szempontot. A következőkben az emészthetőségük alapján kategorizáltuk be az ételeket.
Ha tisztában vagy vele, hogy mely ételeket milyen gyorsan emésztesz meg, máris könnyebb lesz belevágnod egy diétába. És a vércukor szintednek sem fog ártani egy kis odafigyelés. Folyton éhesnek érzed magad? Esetleg nagyon nehezen tudsz fogyni? Akkor érdemes utánanézni annak is, hogy melyik tápanyag az, amitől sokáig jóllakottnak érzed magad, és eszerint megtervezni a menüd. Ha tartósan szeretnél életmódot váltani nem biztos, hogy feltétlenül csak a kalóriákat kell számolgatnod, figyelj arra is, hogy mely tápanyag milyen lassan, illetve gyorsan hasznosul.
Sorrend a leggyorsabbtól a leglassabbig:
Rostos üdítők, cukros üdítők, smoothiek
Ezek az italok nagyon hamar keresztül mennek az emésztőrendszeren, így tulajdonképpen semmilyen tápanyag nem tud hasznosulni belőlük. Sajnos ugyanez igaz a bennük lévő vitamintartalomra is. A kávé és teafélék esetében is ugyanez mondható el, de talán ezeket az italokat nem is azért fogyasztjuk, hogy jól lakjunk tőlük. Körülbelül 15-20 perc az emésztési idejük.
Gyümölcsök
Néhány fajtájuk rendkívül gyorsan felszívódik és emésztődik meg és ez bizony a Glikémiás indexünket is megdobhatja. Az alapszabály a következő esetükben: minél több a rost, annál lassabb a felszívódás is. A dinnye vagy a banán alacsony rosttartalmúak, viszont magas a cukortartalmúak, épp ezért hamar hasznosulnak és csak átmeneti energialöketet adnak. Válasszuk inkább az almaféléket, a körtét, a keményebb terméseket.
Zöldségek
Azt gondolnánk nincs velük az égvilágon semmi baj, de mint kiderült az olyan zöldségek, mint a saláta, a paprika vagy az uborka körülbelül olyan gyorsan emésztődnek meg, mint a gyümölcsök, mivel sok vizet tartalmaznak így gyorsan keresztül jutnak a szervezeten. A kalóriatartalmuk viszont csekély, így jó megoldás lehet, ha naponta többször fogyasztjuk őket. A gyökérzöldségek és a keresztes virágúak lassabban szívódnak fel, tovább tart a teltség érzés tőlük.
Tojás és halak
Magas a fehérje és zsírtartalmuk, de alacsony a rosttartalmuk ezért a belőlük készült ételek gyorsabban emésztődnek meg, mint más fehérjék vagy zsírforrások. Jó megoldás lehet vacsorára fogyasztani őket, mert nem terhelik meg a gyomrot, így jobban alszunk majd.
Gabonák
A hántolt gabonák, és az ebből készült malom- és sütőipari termékek jelentős helyet foglalnak el az emberek étrendjében. A fehér liszt, fehér kenyér, kekszek, tészták, cukrászsütemények mind ezek közé tartoznak. Igen nagy kereslet van e termékek iránt, noha a táplálkozástudományi szakemberek – a kutatási eredmények és statisztikák alapján – egyáltalán nem javasolják fogyasztásukat. A teljes kiőrlésű készítményeknek sokkal tovább tart az emésztésük, magas a rosttartalmúak és a fehérjetartalmuk is jelentős, ezek pedig lassítják az emésztést és az éhségérzetet. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy néha még a finomított teremkéknél is több kalóriát tartalmaznak.
Magvak és diófélék
Magas rost- és olajtartalmúk emiatt kétszer annyi ideig emésztődnek a szervezetben, mint a gabona
félék, vagy a húsfélék. Mindenképpen egészséges a fogyasztásuk, bár a mennyiségre azért nem árt odafigyelni. Ha túl sokat fogyasztunk belőlük az bizony nem csak az emésztőrendszerünket terheli meg, de akár hízhatunk is hatásukra. Az olajos magvaknak ugyanis magas az tápértéke de a kalóriaértéke is. Mértékkel fogyasztva azonban bármely fogyókúrába beilleszthetőek.
Húsfélék
Van különbség a vörös húsok és a szárnyas ételek között, mivel előbbit szervezetünk kettő-három óra alatt emészti meg, míg a szárnyasoknak csak másfél-két óra kellhet. A leghosszabb ideig a sertés és a bárányhús emésztése tart. Előbbit 4, utóbbit pedig akár 5 órán át is dolgozhatja fel a gyomrunk. Vagyis a jóllakottság szempontjából mindenképpen ajánlott a húsok fogyasztása. Rengeteg diéta pont ezért is a fehérjedominancián alakul, bár a dietetikusok véleménye szerint hosszú távon csak fehérjét fogyasztani szénhidrátok nélkül megint csak, nem szerencsés, mert mindenfajta egyoldalú táplálkozás gyakoribb éhségérzetet okoz.