Először is egy vallomás: piterajnogók vagyunk. Nekünk a klasszikus almás a kedvencünk, de bármikor jöhet egy túrós, vagy meggyes, esetleg szilvás. Egy finom pite bármelyik évszakban megkoronázhatja a napunkat, megédesítheti a családi együttlét pillanatait, lenyűgözheti a barátokat. Titka a gondosan összeállított tészta, a kreatívan variálható töltelék, no meg a szív és a lélek, amivel készítik.

Ezt bizonyítandó egy különlegesen finom receptet hoztunk Kerek Brigi pités könyvéből, amely egyaránt gazdag könnyű nyűri ínyencségekben és más nemzetek különlegességeiben.
A könyv bemutatja az alap pitetészták elkészítésének fortélyait, figyelemmel a nemzetközi gasztronómiai palettára, de praktikus tanácsokat kapunk ahhoz is, hogy milyen konyhai eszközöket célszerű választani egy pite sikeres elkészítéséhez.
Sárgabarackos-joghurtos galette
Hozzávalók
a tésztához:
- 155 g finom szemcsés liszt
- 45 g kukoricaliszt
- 40 g fehér vagy barna nádcukor porcukorrá darálva
- 25 g sűrű joghurt
- 2 g só
- 100 g hideg vaj
- 20 g tojássárgája
a töltelékhez:
- 150 g görög joghurt
- 20 g méz
- 500 g sárgabarack
- 10 g étkezési keményítő
- 20 g fehér vagy barna nádcukor
a kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 20 g tejszín
a tetejére:
- mandulaforgács
- 1 szál friss rozmaring
- méz
Előző nap sűrű joghurtot készítünk. Egy szűrőt anyagdarabokkal kibélelünk, és egy lábos tetejére helyezzük. A joghurtot beleöntjük, és hagyjuk, hogy a benne lévő savó egy éjszaka alatt kicsepegjen belőle, és megmaradjon a sűrű, tejszínes joghurt.
A tészta hozzávalóit a tojássárgája kivételével összemorzsoljuk. A vajat apró kockákban adjuk hozzá, a legvégén a tojás kerül bele. A hűtőben legalább 2 órát, a mélyhűtőben körülbelül 20−25 percet pihentetjük.
A görög joghurtot a mézzel összekeverjük.
Az alaposan megmosott, megtörölt sárgabarackot cikkekre vágjuk, a keményítőt óvatosan hozzáforgatjuk. A tésztát a szokásos módon kinyújtjuk. A szélétől legalább 5-6 centiméterre a mézes joghurttal megkenjük, majd a barackokat kintről befelé haladva a masszára helyezzük, végül a cukorral meghintjük. A tésztát szakaszosan haladva felhajtjuk. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük, és a tészta szélét egy ecsettel bekenjük. Végül mandulával megszórjuk.
A galette-et 180 fokon, alsó-felső sütésen 30–35 percig sütjük, majd 5 percig a lekapcsolt sütő alsó rácson hagyjuk. Még forrón a rozmaringgal megszórjuk, tálalás előtt pedig mézet csurgatunk rá. Egy gombóc vanília-, citrom- vagy joghurtfagyival tálaljuk.