Most egy nagyon finom, könnyen elkészíthető pogácsa receptet hoztunk netek, amiből nekünk eddig sosem sikerült eleget készíteni.
HOZZÁVALÓK
- a tésztához (kb.):
- 90-100 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin vagy vaj
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 csapott teáskanál só
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg natur sajtkrém
- A lekenéshez
- tojássárga+pici tej
- A szórásra:
- reszelt sajt (ízlésnek megfelelően)
ELKÉSZÍTÉS: 1,5 dl langyos tejben a cukorral az élesztőt megfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk kb.80 dkg liszttel.Ha az élesztő felfutott beleöntjük a margarinos lisztbe. Beletesszük a 2 tojás sárgáját és hozzáöntjük a megmaradt langyos tejet és a sajtkrémet.
Összedolgozzuk, majd a sóval is összegyúrjuk. Liszt még szükséges hozzá. A tésztát 1 órát kelesztjük lefedett kelesztőtálba. Ha megkelt ujjnyi vastagra kinyújtjuk,hajtogatjuk.20 percig lefedve pihentetjük.
Ezt 2-3 x megismételjük.Ha kész kb.2 cm-re kinyújtjuk, bevágjuk a tetejét, szaggatjuk, kicsit megsodorjuk az alját. Sütőpapírra sorakoztatjuk a tepsibe. Letakarva kb.30 percig pihentetjük. Lekenjük a tejes tojássárgával, teszünk rá sajtot (nélküle is jó) és 175 C pirosra sütjük.
/Lajosné Nusi Varju receptje/