Sós finomság, ami kiváló tízóraira, szombat délutánra, az esős vasárnapok megmentője és sajtimádóknak is kötelező. Nagyon egyszerű elkészíteni és sosem lehet belőle eleget sütni.
Hozzávalók:
Tészta
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 150 ml tej
- 3 dkg élesztő
- 2 ek só
- 1ek cukor
- 3 ek tejföl
- 1nagy vagy 2 kicsi tojássárgája
Tésztára
- 15 dkg reszelt sajt
- 10 dkg margarin
Tetejére
- 1 tojás sárgája
- tej
- reszelt sajt
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a langyos cukros tejben összekavart élesztőt – nem kell felfuttatni – és elkezdjük összedolgozni. Adagoljuk a tejfölt úgy, hogy a végén egy könnyen kezelhető nem ragacsos, könnyű tésztát kapunk. Nem kelesztjük, rögtön kinyújtjuk kb 7 mm vastagra megkenjük a puha szobahőmérsékletű margarinnal. Megszórjuk a sajttal és feltekerjük, mint a piskótatekercset.
Letakarjuk konyharuhával és pihentetjük 20 percig. Majd ketté vágjuk, kinyújtjuk vékonyra, előbb téglalapokat, majd azokból háromszögeket vágunk, ezeket a hosszabb végétől indulva feltekerjük kifli formára, ugyan így a másik fél tésztával.
Kikent tepsire helyezzük, megkenjük a tejben felvert tojássárgájával, megszorjuk sajttal. Előmelegített sütőbe magas hőfokon 30 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő és hőfok sütőfüggő!)
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com