Szeretjük az új recepteket, de szívesen ápoljuk a hagyományokat, keresünk klasszikus fogásokat, és édesanyáink útmutatásai alapján szintén szívesen sütünk-főzünk. A Mohácsi rétes egy olyan sütemény, amit mi is most készítettünk először. A végeredmény meglepően könnyű és fantasztikusan finom lett, ha még nem ismered, tégy receptünkkel egy próbát!
Hozzávalók
- 6 réteslap
- 4 db 150 g-os kefir
- 3 db tojás
- 1,5 kefires pohár búzadara
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 1 cs sütőpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3/4 kefires pohár étolaj
- 5 kefires pohár porcukor
- 50 dkg túró
- 1 doboz őszibarack befőtt
A réteslapok kenéséhez:
- étolaj
A rétes tetejére:
- 1 db tojás
- 1 ek tejföl
Elkészítés
A gyümölcs és a túró kivételével mindent összekeverünk és 1 órát a hűtőben állni hagyjuk. Ez fontos, mert a rétesből nem lesz semmi, ha nem pihentetjük!
A tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük. Az első réteslapot rátesszük, olajjal lekenjük, majd következik a 2. réteslap. Erre öntjük a fele búzadarás keveréket, ami a hűtőben megduzzadt. Megszórjuk a túró felével, majd a feldarabolt barack felével. Rátesszük a következő két réteslapot, egyenként lekenjük olajjal.
Erre kerül a darás keverék másik fele, megszórjuk a túróval, majd a barack darabokkal és befedjük a 2 db olajozott réteslappal. Az egész tojást felverjük, tejföllel összekeverjük és a felső réteslapot alaposan lekenjük. 180 fokra melegített sütőben, szép aranysárgára megsütjük. Ez körülbelül 40 percet vesz igénybe. Plusz tipp: sütés közben fóliával fedjük le a tetejét, ha gyorsan sülne, hogy meg ne égjen a teteje!