Jön a beigli szezon, de sokan sütünk ilyenkor kalácsot is. Az egyik nagy kedvencünk a mákos kalács, természetesen jó sok töltelékkel. Alapból dupla adaggal készítünk, hogy maradjon miután kihűl, mivel nálunk gyakorlatilag már frissen, forrón, a sütőből kikerülve elfogy…
Hozzávalók
Tészta
- 250 ml tej
- 5 dkg vaj
- 1 ek.cukor
- 25 g élesztő
- 40 dkg liszt
- 1-2 ek.cukor,
- csipet só
Töltelék
- 20 dkg mák
- 15-20 dkg cukor
- 100 ml tej
Elkészítés
A 250 ml tejben felolvasztunk 5 dkg vajat, majd, ha már nem túl forró, beleteszünk 1 evőkanál cukrot és 25 g élesztőt belemorzsolunk. Hagyjuk felfutni. Közben kimérünk 40 dkg lisztet, adunk hozzá 1-2 evőkanál cukrot, csipet sót, majd beletesszük a felfutott élesztőt. Jól kidagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Tojás nem kell bele.
Duplájára kelesztjük. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. 20 dkg mákot összekeverünk 15-20 dkg cukorral, majd ezt 100 ml forró tejjel leforrázzuk. Ha kihűlt, belereszeljük egy citrom héját.
Ha a tészta duplára kelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a mákkal. Feltekerjük, majd pihentetjük 20-30 percig. Ezután lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, 180 fokra előmelegitett sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Edvi Kata receptje
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com