Mákos kalács – Recept

Jön a beigli szezon, de sokan sütünk ilyenkor kalácsot is. Az egyik nagy kedvencünk a mákos kalács, természetesen jó sok töltelékkel. Alapból dupla adaggal készítünk, hogy maradjon miután kihűl, mivel nálunk gyakorlatilag már frissen, forrón, a sütőből kikerülve elfogy…

Hozzávalók

Tészta

  • 250 ml tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek.cukor
  • 25 g élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1-2 ek.cukor,
  • csipet só

Töltelék

  • 20 dkg mák
  • 15-20 dkg cukor
  • 100 ml tej

Elkészítés

A 250 ml tejben felolvasztunk 5 dkg vajat, majd, ha már nem túl forró, beleteszünk 1 evőkanál cukrot és 25 g élesztőt belemorzsolunk. Hagyjuk felfutni. Közben kimérünk 40 dkg lisztet, adunk hozzá 1-2 evőkanál cukrot, csipet sót, majd beletesszük a felfutott élesztőt. Jól kidagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Tojás nem kell bele.

Duplájára kelesztjük. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. 20 dkg mákot összekeverünk 15-20 dkg cukorral, majd ezt 100 ml forró tejjel leforrázzuk. Ha kihűlt, belereszeljük egy citrom héját.

Ha a tészta duplára kelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a mákkal. Feltekerjük, majd pihentetjük 20-30 percig. Ezután lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, 180 fokra előmelegitett sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Edvi Kata receptje

Forrás: egyszerugyorsreceptek.com

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.