A madártej a család egyik kedvenc édessége, sokszor készítjük, nálunk mindig jó sűrű. Az egyik első alap édesség volt, amit megtanultunk elkészíteni. Télen-nyáron biztos befutó, különleges hozzáadott ízekkel – menta, citrom –, csak fokozhatjuk a páratlanul könnyű és csodásan habos végeredményt.
Hozzávalók
- 1,5 vagy 2 liter tej
- 6 tojás fehérjét
- 22 deka porcukor
- csipet só
- 6 tojás sárgája
- 1 vaníliás pudingpor
- csipet só
- 18 deka cukor.
Elkészítés
A fele mennyiségű tejet fel tegyük lábosba melegíteni, a tojás fehérjét sóval verjük fel, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Amikor a tej már kezd forrni, akkor szaggassuk bele evőkanál segítségével a habot, de csak néhány darabot tegyünk bele egyszerre és fél időnél forgassuk meg őket. Ha forr, akkor szedjük ki szürőkanállal, mert így jobban feljönnek. Ezután félre húzzuk az edényt és keverjük ki a sárgáját.
A tojás sárgáját, pudingot, cukrot, sót, kevés tejjel alaposan összekeverjük. A megmaradt tejet és a többi hozzávalót egy edényben melegítsük fel és ha forrni kezd, öntsük bele a sárgáját. Legyünk óvatosak, vigyázzunk le ne égjen, keverjük folyamatosan. Hideg vízbe állítva az edényt finoman kezdjük hűteni, majd ha már teljesen kihűlt, csak akkor tegyük hűtőbe.
Erika Krauszné receptje