Szeretnél valami elbűvölő édességet készíteni az ünnepre? Akkor ez az ötlet neked is az egyik kedvenced lehet. Tényleg nagyon vidám, látványos, az egész család szereti, ráadásul a készítésébe is bátran bevonhatjuk akár a kisebbeket is.
Hozzávalók
Linzertészta:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg hideg vaj
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 db citrom.
A lisztez hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat, majd összemorzsoljuk. Hozzátesszük a tojássárgáját, a porcukrot és a lereszelt citromhéjat is, majd ezekkel is összedolgozzuk épp csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd kissé ellapítjuk egy koronggá. Hűtőbe téve legalább egy órán át pihentetjük.A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 3 mm vastagra nyújtjuk és bármilyen alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Minden második tészta közepét egy kis kör alakú kiszúróval is kiszúrjuk. Ezután szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a tésztaformákat, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
Narancskrém:
- 2 dl frissen facsart narancslé,
- 1 narancs reszelt héja,
- 3 tojássárgája,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg cukor,
- 2 teáskanál étkezési keményítő.
Elkészítés
A linzertésztából elkészítjük a tojás alakú linzereket. Ahhoz, hogy valóban élethű legyen, tegyünk bele narancs krémet és vonjuk be fehér fondanttal, vagy a mézeskalács díszítéséhez is használt fehér cukormázzal.
A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzátesszük a keményítőt, és a narancs lereszelt héját, végül a narancslevet, és állandó keverés mellett besürítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és már kenhetjük is a linzerre.
A linzer tetejét ecsettel kissé vizezzük be, erre ragasszuk rá a porcukron hártyavékonyra kisodort, kiszaggatott fondantot.