Készüljünk együtt a Halloweenra: hátborzongató receptek az egész családnak

Akármennyire szeretjük vagy ellenezzük, a Halloween kétségtelenül egy remek lehetőség arra, hogy akár a gyerekekkel, akár barátainkkal közösen kikapcsolódjunk a szürke őszi időben. Elő a hátborzongató formákkal, a liszttel és a margarinnal: itt az idő, hogy meglepjük a családtagokat és a barátokat “rémes” falatokkal és süteményekkel.

A Rama most remek időtöltési lehetőségeket és rémesen finom recepteket gyűjtött össze, legyen szó akár a kisebbekről, házibuliról vagy csak egy közös, romantikus estéről. 

Halloweeni délután a gyerekeknek

Az őszi szünetben remek lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a mindennapi teendőkbe, így játékosan tudunk velük időt tölteni, valamint készülni a halloweeni időszakra.  Elsőként díszítsük fel közösen a helyiségeket halloweeni dekorációval: krepp papírból egyszerűen készíthetünk kihajtogatható szalagdíszt, amit feldobhatunk papír tök, szellem vagy pók alakzatokkal, de akár belevághatunk a gyerekek által annyira kedvelt tökfaragásba is. A konyhában sem kell bonyolult dolgokra gondolni, néhány giliszta alakú gumicukor, különböző magvak, krékerek és máris kész a halloweeni ropogtatnivaló. 

A kevert tészták a legalkalmasabbak arra, hogy a kisebbeknek is megtanítsuk a sütés alapjait. A közös időtöltés közben barátainkat és a gyerekek játszótársait is áthívhatjuk, a következő egyszerű, ám annál ízletesebb és látványosabb süteményből pedig bárki falatozhat. A tökös-narancsos pók muffin alapjához sütőtökre lesz szükségünk, melyet ezzel a recepttel még a válogatós gyerekekkel is megkedveltethetünk, a sütőtök ráadásul gazdag A-, C- és E-vitaminokban, valamint az immunrendszer működését is segíti. 

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához:

  • 175 g Rama margarin,
  • 175 g kristálycukor,
  • 300 g liszt átszitálva,
  • 3 közepes méretű tojás,
  • 5 evőkanál tej,
  • fél csomag sütőpor,
  • 100 g főtt sütőtök vagy vajtök pépesítve,
  • 50 g csokoládékrém,
  • 1 narancs reszelt héja

A krémhez:

  • 115 g porcukor,
  • 2-3 evőkanál narancslé,
  • 55 g csokoládé felolvasztva

• A díszítéshez:

medvecukor

Elkészítés

A margarint és a cukrot habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a tészta többi összetevőjét, amíg homogén állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a sütőtökpépet és a reszelt narancshéjat, majd oszlassuk el egyenletesen a keverék felét a muffinpapírokban. Mindegyik formába tegyünk fél teáskanállal a csokoládékrémből, majd öntsük rájuk a maradék tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük. Ha kihűltek, kevés narancslevet adjunk a porcukorhoz, hogy sűrű állagot kapjunk, majd kenjük rá a krémet a süteményekre. Az olvasztott csokoládéból csorgassunk négy kört minden muffin tetejére, majd középről indulva húzzunk kifelé csíkokat, hogy pókhálómintázatot kapjunk. A medvecukorból készítsünk pók alakú díszt és helyezzünk egyet-egyet minden muffin tetejére. 

Merész vendégvárók halloweeni partihoz 

Ha a barátainkkal terveznénk egy partit, akkor is megfűszerezhetjük az estét pár izgalmas vendégváró falattal. Sokunknak nincs ideje hosszasan megtervezni a halloweeni összejövetel részleteit, mégis szeretnénk a vendégeket finomságokkal várni, miközben a dekorációra és a jelmezre is gondolnunk kell. A halloweeni harapnivalók összeállításakor nemcsak a meghökkentő tálalásra, de az ízek harmóniájára is érdemes odafigyelni. A szendvicseket, krékereket izgalmasabbá tehetjük néhány apró trükkel, és akár a parti előtti utolsó pillanatokban is összedobhatjuk őket. A krékereket összeillesztve megkenhetjük őket zöldségkrémekkel, így apró falatokat készíthetünk, a szendvicseket pedig szezonális gyümölcsökkel, például alma vagy körteszeletekkel színesíthetjük.  

Ne izguljunk a dekoráció miatt sem, a legegyszerűbb megoldás is lehet látványos. Alakítsuk otthonunkat „boszorkányossá”: a terítékhez keressünk régi, sötét abroszokat, anyagdarabokat, az asztalt pedig kerti ágakkal, levelekkel és persze gyertyákkal tegyük még rémisztőbbé. Ha van időnk, akár előző nap, tartalmasabb fogással is készülhetünk a vendégeknek. A boszorkány erdei gombaleveséhez vegyük kedvenc szezonális zöldségeinket, például gombát, sárgarépát, zellert, daraboljuk őket rusztikus alakúra, majd pirítás után adjuk hozzá a fűszereket, rozmaringot, zsályát, tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, majd vízzel felöntve forraljuk össze. Az igazi boszorkányos hangulathoz egész, kivájt sütőtökben vagy cipóban is tálalhatjuk.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.