Fabala – A fából készült magyar szemüvegkeret

A szolidabb vagy extrém stílust kedvelőknek egyaránt

Három év fejlesztés után tavaly jelentkezett be a szemüvegkeretek piacára a Fabala, és nem is akárhogy: 2018-ban a Látszerész Szakmai Napról elhozta a legszebb napszemüveg díját, májusban már a magyar designerek divatbemutatóján vonult fel kiegészítőként, a nyáron elkészítette első limitált szériás napszemüvegeit egy magyar ruhatervező márkával együttműködve, majd a novemberi Marie Claire divatbemutatóján debütált a második, már jövő nyári kollekció részét képező limitált széria, amelyet az 1975 fashion concept designerei terveztek. De kik is ők? Divatmárka csupán? Hagyományos szemüvegkeretek? A lelkesedésük és hozzáértésük nyilvánvaló, de mi is a történetük?

Szilágyi Zsolt jókezű optikusként ismert. Ám kevesen tudták, hogy eredetileg faipari technikus, így amikor két szakmáját egyesítve fából kezdett szemüvegkereteket készíteni, nem a nyereség vagy a siker utáni vágy vezette, hanem a lelkesedése. Ez pedig egyre több embert ragadott magával.

Az alapanyag adott volt, a fejlesztés során pedig az optikai szempontok kiemelten szerepeltek: hétköznapi használatra alkalmas, tartós, gyakorlatilag korlátlanul dioptriázható (de napszemüvegként is használható), formájában és színvilágában pedig, mind a hagyományos, mind pedig az extravagáns megjelenést kereső vásárlóknak is szerettek volna egy környezettudatos alternatívát mutatni, miközben egyediségüket is meg kívánták őrizni.

Frappáns megoldás született: a saját magunknak tervezhető szemüvegkeret

A (Magyarországon egyedüliként) teljes egészében hazai gyártás az oka, hogy a jelenleg húsz forma, nyolc front-, négy szár- és négy belső szín adta számtalan variációjából le tudják gyártani azt az egyedi keretet, amelybe a vásárló személyes igénye alapján egyfókuszú, bi- vagy multifokális lencse, vagy mindez akár napszemüvegként elkészüljön.

Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a Fabala honlapon a kerettervezőben összeállított egyéni szemüvegkeret kódjával a Fabala értékesítési pontokon megrendelni a saját szemüvegkeret, amely egy héten belül el is készül.

Újabbnál újabb ötletek

A formavilág rendszeres megújításán túl a Hagyományok Házával együttműködve a tradicionális magyar textilminták szemüvegkereteiken való megjelenésén dolgoznak, amelyet a márciusi Látszerész Szakmai Napon fognak bemutatni, s terveznek egy még egyedibb megoldást is: a frontrész kővel történő borítását. Mindezek alapján nem meglepő, hogy egyet is értünk állításukkal: „…a személyre szabható megjelenés lenyűgözi a divatrajongókat, a természetes alapanyag a környezettudatos vásárlókat, a hagyományos, időtálló forma- és színvilág pedig mindenkit. Pedig ’csak’ egyszerűen kényelmes viselet.”

Bővebb információ: www.fabala.hu

E-mail: fabalahungary@gmail.com

No Comments Yet

Comments are closed