Lassan beindul a fánkszezon. A csörögefánk vagy herőce esetleg forgácsfánk kihagyhatatlan finomság és bár van, ahol az újévi időszakhoz kötődik, mi azonban az év minden napján megennénk. Finom, könnyű, van, amikor ropogós, van, amikor puha, egy azonban biztos: baracklekvárral az igazi.
Hozzávalók
- 50 dg liszt
- 3 dl tejföl
- 1 vaníliáscukor
- 10 dg vaj
- 6 db tojássárga
- 1 csipet só
- a sütéshez olaj
- baracklekvár
- porcukor
Elkészítése
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
A tésztát vékony liszten kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk derelyevágóval, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat.
Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket. A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
A kész fánkokat barackízzel kínáljuk.
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com