Tökéletes sütemény. A jó almás pite már intézmény, mindenkinek van valamilyen emléke róla. Évek óta keressük azt a receptet, amely tényleg visszahozza gyermekkorunk ízeit. Lehet, hogy ez lesz az?
Hozzávalók
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 12 dkg zsír
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- 4 evőkanál tejföl
- csipet só
Töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- cukor ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Tetejére:
- 1 evőkanál tejfől
- porcukor
Elkészítése
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat.
Egy tepsit sütőpapírral bélelünk vagy kikenünk zsírral . A tésztát két részre osztjuk és az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi méretű lappá, majd belefektetjük a tepsibe, rászórjuk a zsemlemorzsát és egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket. A töltelék tetejét egy kanállal elsimítjuk, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával .
A tészta másik felét is kinyújtjuk tepsi méretűre és befedjük vele a tölteléket. A tészta tetejét megszurkáljuk villával, eloszlatunk rajta 1 evőkanál tejfölt és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk