A kutyám elkaphatja a koronavírust?

Meglehetősen ijesztő, ha egy vírus ilyen gyorsan terjed, a kutyás gazdik pedig aggodalommal tekintenek kedvencükre, különösen, ha ismerik a “Canine Coronavirus” (kutya koronavírus) kifejezést.

Sokunkban felmerül a kérdés: A kutyám elkaphatja a koronavírust? Megfertőzhetem én a kutyámat?

Első és legfontosabb: ne ess pánikba!

Mi az a koronavírus?

Noha az emberek a most megjelent betegséget nagyrészt koronavírusként emlegetik, ez a kifejezés valójában egy olyan víruscsaládot ölel fel, amely elektronmikroszkóp alatt megvizsgálva koronához hasonló alakzatot mutat és a Coronaviridae nevet viseli és ennek sok fajtája ismert. A jelenlegi törzset 2019 decemberében figyeltek meg és a 2019-CoV elnevezést kapta. Egyéb törzsek, amelyekről esetleg hallhattál már, például a SARS-CoV és a MERS-CoV. Mindkettő hasonló riadalmat okozott, mint a mostani, ám ezek azóta lecsillapodtak. A 2019-CoV vélhetően a kínai Wuhan város halpiacán jelent meg először és a vírussal fertőzött kígyók (bár legújabb vizsgálatok szerint inkább denevér) fogyasztása révén kezdett terjedni. A mai napig (2020.03.16) Kínában több mint 81.000 megbetegedést regisztráltak, de más országokban is folyamatosan nő a megbetegedettek száma. Összesen eddig 174.995 beteget jelentettek világszerte.

Itt lehet nyomonkövetni a koronavírus terjedését: Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE

(Printscreen  2020.03.16. 17:13;  Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE)

Állatok elkaphatják a koronavírust?

Igen, sajnos, hisz a szóban forgó törzs megjelenése a kínai Wuhan halpiacon árusított kígyókhoz, de újabb vizsgálatok alapján inkább denevérekhez kapcsolódik. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy a vírust hordozó állatok elfogyasztásuk révén átadták azt egy emberi gazdatestnek (az amerikai Járványügyi Központ még vizsgálja ennek tényét).

A kutyám elkaphatja a koronavírust?

Létezik ugyan kutya koronavírusos bélgyulladás (Canine Coronavirus Disease) elnevezésű betegség – de, úgy tűnik, hogy ez nem kapcsolódik a jelenlegi járványhoz. A kutya koronavírus, az emberi vírusokhoz hasonlóan kerek, koronaszerű alakjáról kapta a nevét. A kutyáknál legtöbb esetben a vírust hordozó ürülék megevése okozta a bajt. Egy másik ok arra, hogy a kutya tartsa távol a száját minden ismeretlen kupactól. A kutya koronavírus a fertőzött ürülékkel való orális érintkezés miatt jött létre. A kutya megfertőződhet úgy is, ha szennyezett tálból eszik, vagy közvetlenül érintkezik egy fertőzött kutyával.

Az Amerikai Állatorvosi Központ kórházai szerint a kutya koronavírus (bélgyulladásos vírus) megbetegedés nem érinti az embereket.

A WSAVA Tudományos Bizottsága és az Egészségügyi Bizottság együtt dolgozták ki a tanácsadói dokumentumot, amely megerősíti, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy kiskedvencek megfertőződhetnek a 2019 n-CoV vírussal, vagy hogy ezek az emberek fertőzésének forrásai lehetnek.

Azonban fontos tudni, hogy ez egy “gyorsan változó helyzet”, így még bármi előfordulhat!

Mik a kutya koronavírusos bélgyulladás tünetei?

A koronavírus gyakran nem is okoz tüneteket kutyáknál, de ha igen, akkor heves hasmenést, levertséggel és étvágytalansággal párosulva. A hasmenés lehet véres vagy nyálkás. Ha a koronavírus akkor jelenik meg, amikor a kutyust más vírus is sújtja (pl. parvovírus) akkor még súlyosabbá válik a helyzet. Ezek a tünetek számos egyéb problémára is utalhatnak, így feltétlenül fordulj állatorvoshoz.

Terjed-e a koronavírus a kutyáról emberre?

A koronavírus korábbi törzseit az emberek és állatok érintkezésére vezethetjük vissza. A SARS-CoV vélhetően a cibetmacskákkal, a MERS pedig az egypúpú tevékkel áll kapcsolatban. Eddigi ismeretek szerint pedig a mostani 2019-CoV vírus először kígyók/denevérek útján került át az emberre. Az emberi gazdatestet megfertőzve a vírus légúti problémákat okoz, emberről emberre terjed, gyakran a levegőn, tüsszentés vagy köhögés útján.

Jelenleg nincs regisztrált eset a 2019-CoV megjelenéséről kutyákban!

Terjed-e a koronavírus emberről kutyára?

Ha felmerül a gyanú, hogy megfertőződtél (bár a mai napig még Magyarországon nem regisztráltak fertőzött beteget), azonnal keresd fel az orvosod, de a látogatás előtt tájékoztasd erről, hogy megtehesse a szükséges óvintézkedéseket. A koronavírus korábbi törzsei azt mutatják ugyan, hogy az emlősök, például a cibetmacska vagy a teve elkaphatják a koronavírust és megfertőzik az embereket. Nincs azonban olyan eset, amikor a vírust hordozó emberek állatokat fertőznek meg, de elképzelhető! A helyes higiéniai gyakorlat az elsődleges védekezés. Rendszeresen moss kezet, tüsszentéskor takard el a szád! A kutyát pedig fürdesd rendszeresen, ne engedd, hogy kutyakakit egyen és szedd fel a csomagot, miután elvégezte a dolgát!

Van-e kezelési módja?

A koronavírusra jelenleg nincs specifikus kezelési mód. Az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, de hasznosak lehetnek a másodlagos bakteriális fertőzések megakadályozásában.

A kutya koronavírusra (koronavírusos bélgyulladás) az egyetlen ajánlott módszer, ha a hasmenést követő 24 órában megvonod a kutyustól az ételt, majd újra kis mennyiségekben, fokozatosan kezded adagolni, de mindenképp vidd állatorvoshoz!

A dehidratált betegnek intravénás folyadékra van szüksége a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállításához. A súlyos esetek sikeres kezelésének kulcsa a korai állatorvosi beavatkozás.

Mi a helyzet a védőoltásokkal?

Létezik oltás kutya koronavírus ellen, azonban ez nem minden kutyának ajánlott. Életmód és kockázatértékelése alapján adható be.

Szumma: A címre utalva sajnos bármi elképzelhető, de a jelenlegi koronavírusnak nincsen köze a kutyáknál előforduló koronavírusos bélgyulladásnak és nincsen olyan regisztrált eset, hogy kutya megfertőződött volna a 2019-CoV vírussal! Azonban legyél tudatos gazdi, erősítsd immunrendszerét és tápláld minőségi eledellel, hisz immunrendszerének 80%-át a bélrendszere biztosítja, a legyengült immunrendszerrel rendelkezők fogékonyabbak a betegségekre! És mindig szedd fel kutyád után a kutyakakit!

Forrás: biozoo.hu

No Comments Yet

Comments are closed