A főzés állandó megújulást is jelent, ami gyakorlatilag folyamatos gondolatolvasás: vajon mit enne ma a család. A helyzet fokozódik 35 fok felett, ami ma is adott. Rendhagyó módon most 3 olyan receptet hoztunk, amelyek a nyári nagy melegben is gyorsan elkészíthetők, egészségesek és nem utolsó sorban nagyon finomak! Együnk jól, együnk jókat!
Nézzük milyen recepteket hoztak a dietetikusok:
- Végvári Viktória egy színpompás, tonhalas, zöldpesztós hamis spagettit ajánl
- Gelencsér Adrienn egy zsenge karalábéfőzelék receptjét hozta kuszkuszos húsgolyóval
- Sarnyai Tünde egy igazán könnyű fogást ír le, színes kölessalátát főtt tojással
Zöldpesztós hamis spagetti tonhallal
Hozzávalók (1 főre)
- 1 kis szelet tonhal (50 g)
- 80 g brokkoli
- 2 db cukkini (20 dkg)
- 1 kanál fenyőmag
- 1 teáskanál szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db citrom leve
- piros bors
- metélőhagyma
- só
Elkészítés
Az alaposan megmosott cukkinit spagettiformára lereszeljük, majd bő sós vízzel leforrázzuk. A tonhalat megsózzuk és kevés olívaolajon a serpenyőben megsütjük, majd citromlével és piros borssal ízesítjük. A rózsáira szedett brokkolit rövid ideig sós vízben főzzük, majd jeges vízbe kiszedjük. Az így elkészített brokkolit lecsepegtetjük és az előzőleg szárazon megpirított fenyőmaggal, metélőhagymával és a maradék olívaolajjal összeturmixoljuk. Miután a „spagettit” alaposan lecsöpögtettük, egy tálban elkeverjük a brokkolis pesztóval, tetejére tesszük a darabolt pácolt tonhalat, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Melegen tálaljuk.
Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval
Hozzávalók (4 főre)
Főzelékhez:
- 1-2 ek olívaolaj (hőálló)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g)
- só
- őrölt fekete bors
- 1 kg karalábé pucolva, kockázva
- alaplé vagy víz
- 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék
- nagy csokor petrezselyemzöld
- 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín
Húsgolyóhoz:
- 500 g sovány sertés/pulyka darált hús
- 100 g kuszkusz
- só
- őrölt fekete bors
- fokhagyma
- chili
- fűszerpaprika
- 2 db tojás
- pici olaj a sütéshez
Elkészítés
Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje, félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk. A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük. Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk. Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük. Húsgolyó: Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk. 30-40 percet állni hagyjuk. Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük.
Színes kölessaláta főtt tojással
Hozzávalók (2 főre)
- 2 db tojás
- 1-2 db paradicsom
- 1 db sárgarépa
- ½ db kígyóuborka
- 1 db paprika
- 120 g köles
- só
- bors
- friss menta
- petrezselyemzöld
- extra szűz olívaolaj
- fehér balzsamecet
Elkészítés
A megmosott kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük. Közben a tojást megfőzzük és a zöldségeket apró kockákra vágjuk. A főtt kölest összekeverjük a zöldségekkel, a zöldfűszerekkel, az olívaolajjal és az ecettel. Szükség esetén tovább fűszerezzük. Főtt tojással tálaljuk.
Érdemes már akár hétvégén kipróbálni őket! Együnk jól és jókat!