Állandó fejtörést okoz a gyermekünk, a család étkeztetése, hogy milyen új ízekkel, egészséges receptekkel, vagy éppen hagyományos fogásokkal lepjük meg őket. Esetleg mi kerüljün az uzsonnásdobozba, vagy éppen a hétvégi asztalra.
Ehhez ad ötleteket és egészséges recepteket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A most hozott receptek nem csak finomak, de – miután szakemberek állították össze – a helyes táplálkozás alapelveinek is megfelelnek.
Sajtos-sárgarépás tallér
Hozzávalók 50db-hoz:
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g szárazon pirított napraforgómag
- 25g szárazon pirított lenmag
- 150 g reszelt sárgarépa
- 150 g reszelt füstölt sajt
- 2db L-es méretű tojás
- 125g margarin
- fél csomag sütőpor
- ízlés szerint őrölt bors, majoránna, chili
A teljes kiőrlésű lisztet a pirított magokkal, a fűszerekkel és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és sajtot. A lisztes-sajtos keverékbe beledolgozzuk a tojásokat és a margarint. A kész masszából 18 db gombócot formázunk, a gombócokat kézzel deszkán kinyújtjuk a gofrisütő mintázatának méretére. Amennyiben kellően forró a gofrisütő, beletesszük az ellapított, vágódeszkáról késsel óvatosan fellazított tésztamasszát és kb. 6-7 perc alatt ropogósra sütjük. Ha kissé kihűlt a nagy tallér, könnyen széttörhető 5 db szív alakú formára. Önmagában vagy joghurtos mártogatóssal is nagyon finom. A tallérokat gofrisütő hiányában serpenyőben is megsüthetjük.
Cukkinis-szezámmagos tócsni
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2 darab kisebb cukkini
- 2 darab tojás
- kb. 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű
- 1-2 evőkanálszezámmag
- kb.1 evőkanál repceolaj
- csipetnyisó
- díszítésnek: friss zöldfűszerek (pl. bazsalikom, koriander)
- búzaliszt, vagy amennyit a massza felvesz
A megmosott cukkinik végeit levágjuk, majd egy nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Hozzáadjuk a feltört tojásokat, a lisztet, a szezámmagot, kevéssót. Összekeverjük a masszát. Akkor jó, ha nagyjából palacsintatészta sűrűségű. Egy tepsit vékonyan kiolajozunk, ráhalmozzuk a tócsni masszáját. Kb. 150-170 C fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütés közben egyszer érdemes megfordítani, így mindkét oldala egyenletesen sül át. Főzelék feltétjeként, saláta mellé egy könnyed ebéd, vacsora gyanánt vagy önmagában kisétkezésre is megállja a helyét, akár a legnagyobb kánikulában is.