A kollagén felkapott. Nyugodtan mondhatjuk, hogy divatos. Esszük kapszulában, isszuk italban, keverjük por alakban. De azt is tudjuk, hogy mi tesz velünk? Hogy hogyan működik? – Gyöngyösi Szilvia szakértő szerzőnk most 15 olyan érdeksséget oszt meg velünk, melyeket jó, ha tudunk a kollagénről.
1. A kollagén termelés 25 évesen tetőzik, utána évente 1%-kal csökken a mennyisége a szervezetben.
2. A kollagént a szervezet nem képes feldolgozni, na, de akkor hogy lehet bevinni, hogy be is épüljön? A hidrolizált kollagén erre a legjobb megoldás, vagyis az előemésztett kollagén.
3. A kollagén az egyik leggyakrabban előforduló fehérje a testben, a szervezet fehérje-állományának 25-30%-át alkotja, különös tekintettel a porcokban, ízületekben, bőrben, az erek falában és az inakban található meg, a kötőszövet alapja. A kollagén szó jelentése is: „ragasztó”.
4. A szervezetben nagyon sok fehérje található, amiből az egyik legfontosabb a kollagén.
5. A kollagént úgy kell elképzelni, mint extravékony kis köteleket, amik például a bőrt és a porcokat stabilizálják. A szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélhuzalnak!
6. A szemgolyó vázát is a kollagén alkotja.
7. Nők esetében különösen a menopauza utáni időszakban kell odafigyelni az emelt kollagénfogyasztásra, amikor a hormonális változások miatt is nagyobb a veszélye csontritkulás kialakulásának.
8. A kollagén a hajhagymák és a körömágy fontos építőeleme is.
9. A kollagén fogyasztása önmagában nem elegendő, szükséges mellé a C-vitamin bevitele is, mert az elősegíti a szervezet saját kollagén termelését. A kollagén bevitelét hialuronsavval turbózhatjuk még fel, hiszen mindkettő a bőr feszességét erősíti, így a kettő szinergiahatásba tud lépni egymással.
10. A kollagénnek 30 fajtája is van, de ebből az I., II. és a III. típus a legfontosabb, a többi kevésbé jelentős.
11. A kollagén típusú fehérjéket legnagyobb százalékban a belsőségek, a hosszan főzött csontleves és a kocsonya tartalmazzák – ezek elkészítése azonban igen hosszadalmas, nem igazán illeszthető be mai rohanós napjainkba, ráadásul legtöbbünknek nem is a kedvenc ételei ezek.
12. A legkomplexebb kollagént a marhából szokták kinyerni.
13. A folyékony (liquid) kollagén sokkal gyorsabban hasznosul a szervezetben, mint a por állagú, vagy tablettás, kapszulás verziók.
14. A kollagén kizárólag belsőleg tud hasznosulni, tehát ha külsőleg kenjük magunkra, például „kollagénes”-ként árult arckrém, testápoló formájában, az a kollagén sajnos semmit sem ér.
15. A zöldtea segíti a test saját kollagén termelését. Ha feszes arcbőrt szeretnénk, igyunk meg naponta legalább egy csészével.