Újdonságokkal búcsúzik a Miniversum

bucsuzik-a-miniverzum

A Budapest belvárosában látható Miniversum Közép-Európa leglátványosabb vasútmodell kiállítása, ami közel hatéves működése óta félmillió látogatót vonzott. A folyamatos mozgásban levő, gigantikus méretű terepasztal 2020. január 31-én búcsúzik a közönségtől, de a zárásig még rengeteg újdonsággal készülnek: ismert filmjelenetekkel a Mátrixtól a Jokerig, exkluzív fotókiállítással az építésről és a kezdetekről, valamint különleges, karácsonyi installáció is bekerül a miniatűr világba.

A Miniversum egy óriási méretű, részleteiben kidolgozott, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria, valamint Németország egyes tájai és nevezetességei elevenednek meg. A kiállítás népszerűsége 2014-es nyitása óta töretlen, a magyarok mellett pedig a külföldi turisták is kíváncsiak a nem mindennapi látványosságra: a Tripadvisor oldalon a több száz budapesti nevezetesség közül a 18., míg a fővárosi kiállítások közül a 4. legnépszerűbb helyen szerepel közel 700 látogató értékelése alapján.


A január 31-ig zavartalanul nyitva tartó Miniversum terepasztalain 3 ország, 14 település, 600 épület, 1,3 km sínpálya, 100 folyamatosan mozgásban lévő vasúti szerelvény, aktív közúti forgalom és nagyjából 5000 miniatűr figura kap helyet. „A mini világ egyes elemeit és jeleneteit a több mint 100 interaktív nyomógomb, irányítópanel vagy érintőképernyő segítségével a látogatók maguk is irányíthatják. Az asztalon zakatolnak a vonatok, az utakon autók és gyalogosok haladnak, a Városligetben egy koncerten tombol a tömeg, a parkokban családok játszanak, de olyan humoros jeleneteket is találni, mint a bikinilopás a strandon” – árulja el az ügyvezető, aki külön ki is hangsúlyozza, hogy a Miniversum tele van felderítésre váró geggel, poénnal.


A Mátrixtól a Jokerig – novembertől különlegességekkel várja a filmrajongókat a Miniversum Aladdin egy pesti bérház erkélyéről ugrik fel repülő szőnyegére, miközben egy belvárosi business center első emeletén Neo készül megmenteni Morfeuszt, Sopron külvárosát pedig ellepik a birodalmi lépegetők. Ezalatt a Szépség és a Szörnyeteg a bécsi Belvedere kastély előtt perdül táncra, egy dunai hajón pedig megelevenedik a Titanic ismert filmjelenete.Novembertől a Miniversum terepasztalain számos ismert karaktert és emlékezetes filmjelenetet felfedezhetnek a látogatók, a gyerekeket többek között Superman, Thomas a gőzmozdony és a Toy Story mesehősei várják. A felnőttek a Mátrix, a Die Hard, a Penge, a Men In  Black, és a Terminátor figuráit ismerhetik fel, ha részletesen megfigyelik a terepasztalokat.


„A Nyugati Pályaudvar közelében felépítettünk egy új irodaházat, a Cinema Tower-t, melynek minden emeletén egy ismert filmjelenet köszön vissza. Az épület egyik szintjét ellepik a Jumanji állatai, míg egy másik emeletről Joker figyeli az utca járókelőit, de a Mátrix és a Penge ikonikus jeleneteit is megidézzük. A Cinema Tower egy teljesen egyedi kreáció, amely 5 hónapon át készült, a makettező több mint 400 órát dolgozott vele” – mondja Martisz Gábor a novembertől megtekinthető új installációról. Így készült a Miniversum – a kulisszák mögé enged bepillantást a decemberben nyíló fotókiállítás A Miniversum a világ egyik legnagyobb terepasztala, amely több mint 25 ezer munkaórával, 56 fő közreműködésével, 5 tonna faanyag, 20 ezer csavar és 15 km elektromos kábel felhasználásával épült. A 9 hónapon át tartó építést egyéves tervezési időszak előzte meg, hiszen 40 egyedi makettet kellett műhelymunkában aprólékosan elkészíteni. Az építés folyamatát és legizgalmasabb pillanatait mutatja be a decemberben nyíló fotókiállítás. A kiállítást először és utoljára tekinthetik meg a látogatók a Miniversum január 31-i bezárása előtt. Decemberben különleges karácsonyi installáció is várja az érdeklődőket, és a januárra, a zárás hónapjára is készülnek még meglepetéssel az üzemeltetők.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.