Nézd meg te is! – Így épül újjá a Notre-Dame

Egy évvel a tragikus tűzeset után a National Geographic látványos dokumentumfilmben mutatja be a világ egyik leghíresebb katedrálisának helyreállítási munkálatait ma este 21 órakor. A rekonstrukciót a világjárvány is jelentősen megnehezítette, a koronavírus miatt ugyanis egy időre fel kellett függeszteni a munkálatokat.

A párizsi Notre-Dame székesegyház évről évre turisták millióit vonzza a világ minden tájáról. 2019. április 15-én azonban tűz ütött ki a felújítás alatt álló épületben, és a világ döbbenten figyelte a híradásokban, amint a lángok fokozatosan felfalják a katedrális tetőszerkezetét, és a híres huszártorony a mélybe zuhan. Most, egy évvel a katasztrófa után, a National Geographic látványos egyórás dokumentumfilmben tárja a nézők elé az ikonikus templom helyreállítási munkálatait: a stáb exkluzív engedélyek birtokában már pár nappal a tűzeset után megkezdhette a forgatást, így a műsor tíz hónap munkafolyamatait öleli át.

A Notre-Dame: Újjáépíteni a csodát című alkotás nemcsak a katedrálisban folyó munkálatokat mutatja be, hanem egyúttal azon mérnökök és szakemberek előtt is tiszteleg, akik a meggyengült és életveszélyessé vált falakat a testi épségük kockáztatásával próbálják stabilizálni. A film számos feszült és izgalmas pillanatot megörökít, mindamellett érdekes háttérinformációkkal is szolgál:

a nézők tanúi lehetnek, amint kötélen függő alpinisták óvatosan eltávolítják a törmeléket az északi rózsaablak fölül; valamint szakemberek mesélnek a felújítás legnagyobb nehézségeiről

– szélviharokról, ingatag állványokról, és a tűz során a levegőbe került mintegy 200 tonnányi ólom miatt szükségessé vált biztonsági protokollokról.

A Notre-Dame felújítását a statikai problémákon túl egy másik tényező, a napjaink egyik legnagyobb globális kihívását jelentő koronavírus-járvány is hátráltatja. Kristin Romney régész a National Geographic oldalán közölt “A koronavírus veszélybe sodorta a Notre-Dame jövőjét. A II. világháború tanulságokkal szolgálhat” című cikkében azt mutatja meg, hogy a múltbeli történelmi katasztrófák tapasztalatainak elemzése miként segíthet helyesen megtervezni a Notre-Dame újjáépítési folyamatát. Írásában Romney a koronavírus hatásaira is kitér: bemutatja, hogy a pandémia miként állította le a létfontosságú munkálatokat, többek közt a tetőszerkezet megerősítését, minek következtében drámaian megnőtt az épület összeomlásának a veszélye.

„A párizsi Notre-Dame sorsa még kétségesebbé vált azt követően, hogy Franciaországban leállt az élet az új koronavírus miatt. Az épület részleges vagy teljes összeomlásának esélyét már egyes 2019-es elemzések is 50%-ra becsülték; a műemlék megmentéséhez szükséges gyors rekonstrukciót azonban a kezdetektől fogva hátráltatta, hogy az épület szerkezetét csak aprólékos és időigényes munkával lehet megtisztítani a tetőzetből származó ólomtól” – írja cikkében Romney.

A pandémia következtében márciusban teljesen leállt a felújítás a Notre-Dame-ban, majd a rekonstrukció több mint egy hónapos kényszerszünet után fokozatosan indulhatott újra, ami további nehézségeket és kihívást jelent a mérnököknek.

Pillants be Te is a Notre-Dame falai közé, és nézd meg, hogyan dolgoznak a szakemberek azon, hogy az ikonikus épület újra teljes pompájában állhasson!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.