Kikövetelték a látogatók: két hónappal később zár be a Miniversum

Kikövetelték a látogatók: két hónappal később zár be a Miniversum

Elhalasztja bezárását a Miniversum. A látogatók gyakorlatilag megrohamozták a kiállítást: az Andrássy úti épület előtt naponta kígyózó sorok állnak. A népszerű kiállítás 2020. január 31-én zárta volna kapuit, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel azonban a tulajdonosok úgy döntöttek, két hónappal meghosszabbítják a nyitva tartást.

Tavaly novemberben robbant a hír: hat év után végleg bezár a Budapest belvárosában látható Miniversum. A bejelentést követően szinte megrohamozták a látogatók a budapesti kiállítást: hétvégéken, valamint a téli szünet időszakában folyamatosan 1,5-2 órás sorok várakoztak az Andrássy úti épület előtt. Előfordul, hogy 800-1000 látogató is érkezik egy napon a Miniversumba, ám a hely befogadási kapacitása 225 fő, így gyakran várakozni kell a bejutásra.  A kiemelten forgalmas napokon arra is volt példa, hogy nem tudtak mindenkit beengedni. A tulajdonosok és üzemeltetők szeretnék a látogatókat maradéktalanul kiszolgálni, ezért úgy döntöttek, két hónappal eltolják a Miniversum bezárását. Így 2020. március 31-ig tekinthető meg az óriási, részleteiben kidolgozott, folyamatos mozgásban lévő terepasztal. A kiállításra az előre megváltott jegyek – függetlenül a rányomtatott érvényességi időtől – a zárásig érvényesek.

Elnézést kérünk azoktól, akik többszöri próbálkozás után, vagy hosszas várakozás mellett sem jutottak be a Miniversumba. Szeretnénk kárpótolni a látogatókat, és lehetőséget biztosítani mindazoknak, akik még egyszer utoljára megnéznék a kiállítást, ezért úgy döntöttünk, hogy a bontási munkálatok rovására kitoljuk a nyitva tartást március 31-ig” – mondta Martisz Gábor, a Miniversum ügyvezetője. Az ügyvezető hozzátette, egyáltalán nem számítottak ekkora érdeklődésre, ám fontosnak tartják a látogatók maradéktalan kiszolgálását. Ezért döntöttek úgy, hogy az eredetileg három hónapig tartó bontási időszakot lerövidítik, a kiállítás nyitva tartását pedig meghosszabbítják.

Sokan szeretnék „megmenteni” a kiállítást

A Miniversum bezárásának híre külföldre is eljutott: a világ több országából érdeklődtek a kiállítás iránt, de Magyarországról is rengetegen jelezték, hogy megvásárolnák a gigantikus terepasztalt. Erre azonban nincsen lehetőség, a Miniversumot ugyanis kifejezetten a jelenlegi Andrássy úti helyszínre tervezték és építették be, ezért nem megoldható, hogy ugyanilyen formában máshol felállításra kerüljön. „Legutóbb Miamiból kaptam e-mailt, hogy kivinnék oda a kiállítást, de Angliából, Németországból, Ausztriából és Izraelből is érdeklődtek. Legalább 60 ilyen jellegű megkeresést kaptunk, de a terepasztaloknak csak egyes elemei mozdíthatók: többek között a figurák, az épületek és a vasúti, közúti járművek. A sínek, a domborzat, és számos elem ragasztva van, ezek nem bonthatók, ahogy a technikát sem lehet egy az egyben máshova áthelyezni” – részletezte Martisz Gábor. Az ügyvezető azt is elárulta, hogy a rajongók létrehoztak egy „Mentsük meg a Miniversumot” – csoportot, és többen összeesküvés-elméleteket gyártottak, a bezárás azonban kizárólag üzleti döntés volt. 

Kikövetelték a látogatók:  két hónappal később zár be a Miniversum

„A Miniversumot hat évvel ezelőtt álmodtuk meg és hoztuk létre, a befektetők határozott időtartamra terveztek. Ez az időszak most lejárt. Büszkék vagyunk arra, amit az elmúlt évek során elértünk és megvalósítottunk, ez messze túlszárnyalta az elképzeléseinket. A jövőben azonban mindannyian szeretnénk új kihívások elé nézni, és más üzleti terveink vannak” – mondta Martisz Gábor, aki szerint most a csúcson tudják abbahagyni.

Fotókiállítással, interaktív tanórákkal búcsúznak

A látogatókat a zárásig is számos érdekességgel várja a Miniversum.
A karácsonyi, ünnepi installáció még január végéig megtekinthető: a Hősök terére felkerült egy hatalmas, fenyőfa alakú jégpálya karácsonyi vásárral, és a Mikulásgyár kicsinyített mását is felfedezhetjük. 

Március végéig látható a Miniversum születését, építésének történetét bemutató 24 képből álló fotókiállítás, amely érdekességekkel és kulisszatitkokkal várja a látogatókat a játszóház mögötti folyosón.

A terepasztalok mögé is bepillanthatnak az érdeklődők 4-8 fős tárlatvezetések keretében. A kulisszák mögötti túra során betekinthetnek a vezérlőterembe is, és megismerhetik az irányítástechnika minden trükkjét. Ez a program eddig kizárólag hétvégéken volt elérhető, ám most a hatalmas érdeklődés és túljelentkezés miatt március végéig minden hétköznap délután is tartanak kulisszák mögötti tárlatvezetést!

Kikövetelték a látogatók:  két hónappal később zár be a Miniversum

Az általános iskolás csoportoknak lehetőségük nyílik interaktív tanórákra jelentkezni, melyek során tematikusan vezetett játék közben tanulhatnak különböző témákról. Megismerhetik többek között a Föld domborzati viszonyait, a különböző településtípusokat, de felső tagozatos diákok rendhagyó történelemórán is részt vehetnek. Interaktív tanórákra jelentkezni március 31-ig, a Miniversum bezárásáig minden hétköznap lehetőség van.

További információk: www.miniversum.hu

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.