KÉK Klub – A táncoló Siva temploma – Chidambaram – Somi Panni előadása

Ha kedd, akkor kulturális csemegék ínyenceknek! Elképesztően izgalmas, sokszínű és lebilincselő előadásra, valamint egy különleges női előadóra hívjuk fel a figyelmeteket. Somi Panni 2024 szeptemberében indítja egyedülálló India-sorozatát, havonta egy előadással a KÉK Klubban! Ha kicsit is érdeklődtök Ázsia különleges kultúrája, kultuszai iránt, kíváncsiak vagytok a személyes benyomásokra és az útikönyveken túli valóságra, akkor semmiképpen ne hagyjátok ki!

Ezen az előadáson Dél-Indiába utazunk Tamil Nadu államba, Siva isten kultuszának egyik legfontosabb templomába, Chidambaramba. A hagyomány szerint a város melletti mocsaras erdőben jelent meg Siva táncoló formájában, az ő tiszteletére épült a templom, melynek fő szentélyében a táncoló Siva található.

Chidambaram Fotó: Gautham Arcot / unsplash.com

Ősi kultuszok, ősi történetek, legendák és ma is jelen lévő konfliktusok övezik a templomot. Zarándokhely, táncfesztiválok helyszíne, titkok őrzője és mai politikai konfliktusok színtere Chidambaram, ahol ezeréves hagyományok élnek tovább és válnak aktívan a mai modern India részévé.

Az előadó

Somi Panni

Somi Panni indológus, táncművész, koreográfus az ELTE indológia-angol szakán végzett 1992-ben, szakterülete az indiai színház és tánc története és a hozzájuk kapcsolódó szanszkrit szövegek feldolgozása. Indiai állami ösztöndíjasként első magyarként tanult klasszikus indiai táncot Dél-Indiában a Kalakshetra Művészeti Főiskolán (Kalakshetra, College of Fine Arts, Chennai, India).
Hazatérve rengeteg szóló előadása, bemutatója, ismeretterjesztő előadása volt, majd 1997-ben megalapította saját társulatát Sivasakti Kalánanda Táncszínház néven. Ettől kezdve az indiai hagyományos bemutatók mellett, színházi darabokat hozott létre, az indiai tánctechnikát használó, de nem az indiai hagyományt őrző táncszínházi produkciókat, táncjátékokat, mesejátékokat állított színpadra. Legtöbbször a Nemzeti Táncszínházban láthatók ezek az előadások.
35 éve jár Indiába. Ezeket az utakat többnyire a tánc, a fesztiválok vagy a művészeti programok határozzák meg, de mindig belefér valami különleges hely meglátogatása, megismerése. Nem szereti, ha turistának nézik, szeret beolvadni a helyiek közé.

Dátum: 2024. szeptember 20. 20:00

Helyszín: online, Zoomon

Ha még nem vagy tagja a KÉK Klubnak,  ITT olvashatsz utána. Mindenképpen javasoljuk, hogy tapasztald meg ezt az élményt, ami távoli kultúrák, érdekes helyszínek, izgalmas életek és személyiségek megismerését adja! A havi előfizetésért 3 választható programhoz kapsz hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.