KÉK Klub – A holland mentalitás szimbóluma: a szélmalom – Törteli Nikolett előadása

Ha kedd, akkor kulturális csemegék ínyenceknek! A ma ajánlatunk Törteli Nikolett az „Amszterdam és azon túl” című sorozatának az előadása, amely Hollandia különleges, ritkán látható arcát mutatja be. Az izgalmas és érdekes részletek garantáltak! Ne hagyjátok ki!

Az innovatív hollandok mindig keresték a módját, hogy új földterületeket nyerjenek vagy éppen ipartevékenységet folytassanak több száz évvel az ipari forradalom előtt. Mindehhez a számukra legkézenfekvőbb eszközt, a szélmalmot használták fel, hiszen minden elérhető volt hozzá: az építőanyagok és a hajtóerőként szolgáló nyugati szél is. Előadásomban megnézzük a korai szélmalmokat, majd azok modernizált változatait, és videót is hozok valódi, ma is működő ipari szélmalom belsejéből. Az előadás végére összeáll majd a szemünk előtt az, ami nekem csaknem másfél évtizednyi Hollandia után lett egyértelmű: a szélmalmok nem mások, mint maguk a hollandok megtestesítői.

Az előadóról

womagic_torteli-nikolett.jpg

Törteli Nikolett 2008 óta Hollandiában élő idegenvezető. Első és egyetlen magyarként végezte el az ROC van Amsterdam felnőttképző intézmény holland nyelvű idegenvezetői képzését, ahol ma már oktató. A Dutch National Guide Association egyetlen magyar tagja, volt elnökségi tagja, jelenlegi vizsgabizottsági tagja, vizsgafelkészítője és PR-bizottsági elnöke. Hollandiában rendszeresen vezet magyar csoportokat, számos magyarországi irodának a helyi idegenvezetője, illetve privát idegenvezetéseket is tart. A Rijksmuseum és a Van Gogh Museum tárlatvezetője. Előadásaiban a holland kultúra és történelem mellett a mentalitást és a mindennapokat is előtérbe helyezi, illetve gyakorlati tippekkel is ellátja a Hollandiába készülőket.

Dátum: 2024. szeptember 04. 20:00

Helyszín: online, Zoomon

Ha még nem vagytok KÉK Klub tagok,  ITT olvashattok utána. Mindenképpen javasoljuk, hogy tapasztaljátok meg ezt az élményt, ami távoli kultúrák, érdekes helyszínek, izgalmas életek és személyiségek megismerését adja! A havi előfizetésért 3 választható programhoz kaptok hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.