A rendezvény előzményét Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi Vásár adja, mely évszázadokon keresztül adott lehetőséget a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. Jelenleg a Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjának bemutatására szerveződött egyesület kézművesei adják a portékák minőségi alapját.
A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Jurisics vár területén. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is.
A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.
Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.
A rendezvény mindkét napján Orsolya-napi Civil Főzőverseny a Civil Ízek Utcájában (Diáksétány)!
A főzőversenyre civil szervezetek jelentkezését várjuk és e mellett több közösség kínál süteményeket, kész ételeket. A zsűri összetételében képviseltetik magukat a háziasszonyok Wächter Gyulánéval, a gasztronómiai szakemberek képviseletében Zamody Gábor Nemzetközi gasztronómia versenybíró és a lakosság képviseletében pedig Básthy Béla polgármester úr kóstol. Reméljük sikeres lesz a szervezetek adománygyűjtő akciója, a látogatók pedig finom bogrács ételeket kóstolhatnak!
A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény- és gyümölcs valamint zöldség minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdeti meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület (lekvárok, jam-ek, kompótok, szörpök, aszalékok, savanyúságok, pástétom, borecet).
A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.
A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet! A Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye!
Az idén október 22-23-án megrendezésre kerülő esemény programja ITT érhető el.