Elolvastam Michelle Obama könyvét és ezt tanultam belőle

Womagic / Elolvastam Michelle Obama könyvét és ezt tanultam belőle

A tavalyi év egyik sikerkönyvének számított az Így lettem – Michelle Obama című kötet. Az egykori First Lady hamar ikonná vált az Egyesült Államokban, rengeteg nő tekint rá példaképként, megannyi tisztelője és csodálója van, így hát én is nagyon kíváncsi voltam önéletrajzi írására.

Kellemes meglepetésként ért a mű, bevallom közel sem számítottam ennyire jó írásra. Túlzás lenne azt állítanom, hogy minden szava zseniális és alapműnek sem nevezném, de akadt benne jó pár életvezetési tanács, melyeket Mrs. Obama a saját tapasztalatai alapján szűrt le. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

1. „Nem fogom hagyni, hogy egyetlen ember véleménye mindent megingasson abban, amit hitem szerint már tudtam magamról.”

Ez a bölcsesség, akkor olvasható, amikor Michelle jelentkezik a neves Princetone egyetemre, de iskolájának választási tanácsadója más véleményen van és próbálja lebeszélni, elbizonytalanítani a fiatal lányt. Naná, hogy ő nem hagyta magát! Gondoljunk csak bele, mi is hányszor, de hányszor kerülünk hasonló helyzetbe, de vajon elég magabiztosak vagyunk a megfelelő döntéshez? Mennyire hiszünk magunkban?

2. „Vannak igazságok, amelyekkel szembesülünk, és vannak igazságok, melyeknek hátat fordítunk.”

Miután végzett a jogi karon, állást kapott Chicago belvárosában, egy menő irodaépületben, egy jó nevű cégnél. Vagyis elérte mindazt, amiről külvárosi lányként álmodozott, a bökkenő csak az volt, hogy nem szerette a munkáját. Ám erről egy ideig inkább próbált nem tudomást venni. Ismerős érzés, hogy valamire vágyakozunk, aztán mikor megkapjuk rájövünk, hogy még sem ez az utunk, nem ezt akartuk?
De persze ezt még magunknak sem szívesen valljuk be.

3. Minden nézőpont kérdése – mi döntjük el, hogy miképp szemléljük a dolgokat, mindazt, amit már megtettünk és ami még előttünk van.”

Javában dübörgött az elnökválasztási kampány, melynek keretein belül Michelle Obama is járta az országot és beszédeket mondott férje érdekében. Ebben a zsúfolt időszakban odaadó társként, támogatóként és persze édesanyaként is próbált helytállni, de ez nem mindig sikerült. Egy alakalommal például szinte megfeledkeztek Malia lányuk szülinapjáról és csak egy rögtönzött buli keretében, egy konferencia központ alagsorában, szupermarketban vásárolt tortával, a stábtagok körében köszöntötték fel a kislányt. A házaspárnak iszonyatos bűntudata volt emiatt, ám lányuk másnap azt mondta, ez volt a legklasszabb szülinapja. Nos, ezek után jogos az első mondta nem?

4. Rájöttem, hogy nem szabad hagynom, hogy mások határozzanak meg engem. A legjobb, ha már rögtön az elején tudatom velük, ki is vagyok én.

Hogy milyenek vagyunk valójában? Hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre, miként cselekszünk, az csak és kizárólag rajtunk múlik. Mrs. Obamát rengeteg kritika érte, miután férjét beiktatták. Lépten-nyomon hibákat kerestek szavaiban, gesztusaiban, hanglejtésében, de még a megjelenésében is. Ám ő ahelyett, hogy beletörődött volna ebbe, inkább felvette a kesztyűt, nem hagyta, hogy beskatulyázzák a harsány, zsémbes, afroamerikai nő klisébe, és megmutatta a világnak, milyen is ő valójában.

5. „Az élet arra tanított, hogy a haladás, a változás lassan megy végbe. Sokszor egy élet is kevés. Elvetjük a fejlődés magvait, és talán soha nem láthatjuk a termést.”

Barack Obama már elnök volt, mikor feleségével együtt meglátogatta Nelson Mandelát. Michellet mélyen megérintette, hogy a szabadságharcos, aki élete nagy részét fogságban töltötte elvei miatt, egyáltalán nem volt keserű vagy megtört. Kitartásra, hitre és persze türelemre tanított mindenkit. Ebből a három dologból, pedig igen csak nagy a hiány a világban nem?

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.