Hasznos módszerek, amivel energiát spórolhatsz otthon

Most hogy emberek milliói vannak bezárkózva otthonaikban, mindenki több energiát használ csúcsidőn kívül is. Összefoglaltunk néhány tippet és trükköt hogy segítsünk nektek energiát (és pénzt) spórolni.

Hasznosítsuk a természetes fényt és nyissuk ki az ablakokat

A mostani járvány a változékony tavaszi időjárás alatt érkezett. Egyes helyeken beköszöntött a kellemes meleg, máshol a téli hideg, esős, havas idő tovább kitartott. Egy derűs napon egy szimpla ablaknyitással nemcsak hangulatodat dobhatod fel, de a villanyszámládat is csökkentheted. Csupán a redőnyök fel és függyönyök széthúzásával utat adhatunk a természetes fénynek, ami nélkülözhetetlen a munkánkhoz és a mentális egészségünkhöz.

A természetes napfény szintén feleslegessé teszi a szobai vagy asztali világítást.

Cseréljük le az elektronikai kütyüket kreatív aktivitásra

Nagyon egyszerű TV sorozatok nézésével órákat eltölteni vagy belefeledkezni a videójátékba, amikor otthonmaradásra vagy kényszerítve. Adj a szemednek egy kis pihenőidőt azzal, hogy az éjszakai TV marathont

lecseréled olyan nem elektronikus elfoglaltságra mint az olvasás, rajzolás és rejtvényfejtés.

Nem titok hogy manapság telefonunk és számítógépünk az egyetlen kapcsolat a külvilághoz, ezért kezdjünk napi néhány órával ezen eszközök nélkül, vagy vezessünk be telefon nélküli vasárnapot.

Ellenőrizd a hőszabályozót

Mivel több ember marad otthon napokon, heteken keresztül ezért az általában alacsony vagy kikapcsolt fokozatban hagyott hőszabályozók most nagyobb kapacitással működnek. Ne felejsd el a saját igényeidhez igazítani őket.

A hőmérsélet ingadozása miatt egy okos hőszabályozó jó megoldás lehet,

ami automatikusan követi a lakásod melegedési és lehülési folyamatát, így biztosítva számodra az optimális otthoni klímát és a csökkentett villanyszámlát.

Csak akkor dugjuk az eszközt a konnektorba, ha használjuk

Az amerikai Energia Ügynökség szerint a készenléti állapotban hagyott elektronikai készülékek évente 100 dollár extra költséget jelentenek az amerikai háztartásoknak. Ha otthonról dolgozol nagy az esélye hogy hazaviszed a számítógéped, nyomtatót, szkennert vagy telefont hogy a távoli munkavégzés a lehető legkényelmesebb legyen. Ha munkanélkülivé váltál, lehet több időt töltesz sorozatok nézésével, netezéssel vagy az iskola bezárások miatt otthoni tanulásra rendezkedsz be. Minden esetben több elektronikai eszköz van bekapcsolva vagy készenléti állapoban hagyva mint korábban és ezek folyamatosan energiát fogyaszatnak.

Figyelj oda hogy húzd ki a konnektorból az eszközöket amikor végzel a munkával vagy az iskolai nappal.

Kapcsold le a villanyt ha nem tartózkodsz a szobában

Ez talán nyilvánvalónak tűnik, de szimplán lekapcsolni a villanyt az üres szobákban csodát tesz a villanyszámláddal, és a villanykörték élettartamát is meghosszabbítja. Ha nem vagy hozzászokva, hogy a szoba elhagyása után lekapcsolod a lámpát, használd ezt az időszakot erre. Ez a gyakorlat a jövőben is hasznos lesz.

Alkalmazz energiatakarékos mosási módszert

Háztartási gépek nagy százalékát teszik ki az otthonok energia felhasználásának. Várj addig, amíg a mosógép és mosogatógép megtelik – a gép majdnem ugyanazt a vízmennyiséget használja telítettségtől fügetlenül.

A mosógép hideg víz használatával használja a legkevesebb energiát, de meleg víz esetén is felére csökken az energiahasználat mint forró víznél.

Plusz nem csak energiát spórolsz de mosóport, mosogató szappant és időt is! Ha szép az idő teregesd a frissen mosott ruhát a szabadban.

Ma, az óceánok világnapját ünnepeljük azzal, hogy még inkább odafigyelünk arra, hogy ne folyassuk otthon a vizet fölöslegesen!

No Comments Yet

Comments are closed