Miután a koronavírus végigsöprött jó néhány vágóhídon Németországban és az Egyesült Államokban néhányan azt kérdezik maguktól mivel tudnák helyettesíteni a húst az étrendünkben. Talán azért aggódnak, hogy a korlátozások miatt teljesen összeomlik a húsipar? Mindenestre elgondolkodtató lehetne a váltás.
A legutóbbi hírek, egy nyugat-németországi vágóhídon több, mint 200 dolgozó fertőződött meg a COVID-19 vírussal, rávilágított a katasztrofális munkahelyi körülményekre a húsfeldolgozó iparágban. De az sem titok, hogy a szektor károsítja az emberek egészségét, a környezetet és az éghajlatot, nem beszélve az állatok szenvedéseiről.
Az üvegházgázak körülbelül 14.5% -a a húsiparból származik.
Az állattartás és ezzel járó szennyezés súlyos környezeti károkat okoz. A szarvasmarhák metánt gázt termelnek amely negatív hatással van az éghajlatra, míg a hatalmas menyiségű folyékony trágya a talajvízet veszélyezteti. Azonban a húsfogyasztás világszerte emelkedik – még a fejlődő országokban is. A tápanyagok elvesztésének mértéke rémísztő. Például
11 kg növényi fehérje szükséges az állatok etetéséhez ahhoz, hogy 1 kg állati fehérjét nyerjünk.
Több lehetőségünk is van a húsok helyett szteakek és kolbászok elkészítéséhez – a többségük pedig még kevesebb kalóriát, koleszterint is tartalmaznak és hosszabb ideig eltelítenek.
Szója termékek: Schnitzel, Tofu, Tempeh
A száraz szójabab fehérje tartalma jelentős, kb. 35-40%. Ezenfelül a bab számos nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, amikre a szervezetnek szüksége van a fehérje felszívódáshoz. Azonban szintén fontos megjegyezni, hogy a bab fehérjetartalma a főzést követően nagyjából 12%-ra csökken. A tofu 7-15%-ot, míg a tempeh és szójacsíkok 18-20%-ot tartalmaznak. A fehérjén kívül a szójabab szintén sok telítettlen zsírsavat és zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz.
Összehasonlításként 100 gramm nyers sertéshúsban 18% fehérje van.
Farkasbab
A farkasbab fehérjetartalma elkésesztően magas: a növény száraz babjai legalább 40% fehérjét és számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A szójababtól eltérően a farkasbab jól tűri a száraz éghajlatot és meszes, homokos talajban is termeszthető.
A babok és társaik
A babok, lencsék és borsók szintén nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Nyers állapotban a zöldborsó 23% fehérje tartalmaz mely főzés során 8%-ra csökken, ez a bab esetén 8-10%.
Gabona fehérje – Seitan
Ez a húsalternatíva gabona fehérjét tartalmaz. Gyengéd rostos textúrája miatt kész húsok helyettesítője lehet. Elkészítése során keverjünk össze lisztet és vizet, ezt követően öblítsük le, távolítsuk el a keményítőt egészen addig, amíg csak a fehérje massza marad.
Magvak
Általánosságban elmondható, hogy a magvak fehérjetartalma magas. A kendermag vezeti a listát több mint 31%-kal, szorosan mögötte található a tökmag, mogyoró (26%) mandula (21%) és napraforgómag (19%).
A mogyorók és a magvak szintén gazdagak telítettlen zsírsavakban is, amely miatt tökéletes energiaforrások.
Quorn
Ez a húsalternatíva erjesztett penészgombából készül, valamint hozzáadott vitaminokból és tojásfehérjéből.
A B12 vitamin problémája
A növényi alapú fehérjék felsorolt előnyei ellenére egy alapvető tápanyag hiányzik belőlük: a B12 vitamin.
Az elegendő vitaminszintet kizárólag állati eredetű táplálék biztosítja.
Az ajánlott napi bevitel 3 microgramm, mely megfelel 100 gramm marha-, vagy lazachúsnak, 150gramm sajtnak, fél liter tejnek.Ez azt jelenti, hogy aki nem eszik húst, annak ajánlott B-12 vitamint tartalmazó ételkiegészítőt fogyasztani.