Medicine on the spot, vagyis Orvosi segítség, ahol kell

womagic_medspot_alapitvany

A MEDSPOT Alapítvány nevének ihletője, küldetésük angol megfelelője: Medicine on the spot, vagyis Orvosi segítség, ahol kell. Az alapítvány működését ezért olyan szakemberek segítik, akik rendelkeznek az ehhez szükséges tudással és fontosnak tartják, hogy mindenki egyenrangúan részesülhessen a szükséges egészségügyi ellátásból. Dr. Garas Péter pszichiáter avat be minket a részletekbe.

A MEDSPOT Alapítvány körülbelül 5 éve működik. Küldetésünk, hogy olyan embereknek nyújtsunk segítséget, akik vagy valamiért kiszorulnak a hagyományos egészségügyi ellátásból, vagy valamilyen speciális egészségügyi megközelítést igényelnek. A járvány kapcsán ez a szolgáltatás, amit elindítottunk, tulajdonképpen egy járványügyi tanácsadás, aminek két fontos pillére van.

Testi problémák

Az egyik pillére, azon önkéntes szakorvosok csoportja, akik szomatikus, testi betegségekkel foglalkoznak. Gondolok itt arra, hogyha például valakinek a környezetében fertőzött van, mire kell, hogy figyeljen, mik lehetnek a tünetek, mi az, amire érdemes különleges hangsúlyt fektetni? Ebben az időszakban a különlegesen veszélyeztetett az idős populáció, de nem csak kizárólag az ő, hanem hozzátartozóik jelentkezését is várjuk.

Fontos kiemelni, hogy ez nem egy szakorvosi vizsgálat, tehát nem helyettesíti a háziorvosi vagy szakorvosi vizsgálatot.

(Sem a fizikális vizsgálatot, vagy például a korona teszt szűrést.) Olyan kérdésekkel várjuk a segítségre szorulókat, ami akár minden napi nehézséget jelent számára. Például: ha van valakinek egy óvodás gyermeke és közben az idős anyukája is velük él, akkor mi a jó döntés? Milyen szempontokat érdemes átgondolni a gyerek óvodába való visszaengedése kapcsán? Mi az, ami fontos, mi az, amire figyelni kell? Vagy ha egy idős ember asztmás és a lépcsőn eddig is fulladt, de most talán még jobban, ez lehet-e esetleg a koronavírus tünete? Az idős emberek azért vannak veszélyeztetett helyzetben, mert jelentős részük izoláltan él egyébként is. Sok nyugdíjas magányosan él, vagy azért, mert elvált, vagy mert elvesztette a párját.

Ők azok, akik az „újra nyitást” a leginkább megsínylik, hiszen nehezen merészkednek ki az utcára, csak később kezdik el őket látogatni, ami lelki nehézséget okozhat.

Lelki gondok

És itt jön a másik szolgáltatás ez pedig a mentális tanácsadás. Ebben pszichológusok, gyerek pszichológusok, pszichiáterek is részt vesznek. Itt is igaz az, hogy ez sem egy szakorvosi vizsgálat. Tehát, hogyha van egy gyógyszeresen kezet pszichiátriai beteg és az ő pszichiátriai tünetei alapján, akár gyógyszer váltásra van szükség, azt nem fedi le ez a szolgáltatás. Ez egy fontos tétel, hiszen online vagy telefonos konzultációról van szó. Abból a szempontból hiánypótló a szolgáltatás, hogy az információ megosztás a megelőzés alappillére, illetve az, hogy mire figyeljenek az emberek.

Hogyan lehet jelentkezni?

Két módon lehet felvenni velünk a kapcsolatot. Egyrészt telefonon 13.00 és 15.00 óra között. A nap többi részében pedig üzenetrögzítő fogadja hívást és mindenkit visszahívunk. Online formában, emailen keresztül is lehetőség van felvenni velünk a kapcsolatot. Fontos kihangsúlyozni, hogy nemcsak az idős emberek hívását várjuk, hanem hozzátartozókét, vagy szociális ellátókét, akik magányos nyugdíjasokat gondoznak. Az ügyintéző időpont egyeztetés után összeköti az orvost és a segítségkérőt.

Konzultáció során, ha indokolt, akkor tovább tudjuk irányítani a segítségkérőt szakorvoshoz, vagy a háziorvoshoz.

Kapcsolat: www.medspot.hu

No Comments Yet

Comments are closed