Lombikprogram a karantén idején - Mi lesz az elveszett idővel?

Azt hihetnénk, hogy a mostani helyzetben a leendő kismamák mindennapjait a nyugalom járja át, pedig ez sok esetben nincs így. Elsősorban azokra gondolunk, akik éppen egy lombik program közepén tartanak, szorítja őket az idő, de a karantén keresztbe húzta a számításaikat. Nekik szolgál megnyugtató, jótanácsokkal Dr. Tűű László, az Endocare Endokrinológiai Központ vezetője.

Nőgyógyászati, különböző szervi okokat kizáró vizsgálatok, pl. átjárhatóság, illetve egyéb, a hormonrendszert, és az anyagcserét értinő vizsgálatok is elengedhetetlenek ahhoz, hogy kiderüljön, mi lehet a gond a kívánt terhesség elmaradásának hátterében. A pajzsmirigy alulműködés, a különböző vércukorral összefüggő zavarok bizonytalanná teszik a helyzetet. A mai világban a késői gyermekvállalás miatt csak nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy mindenféle nem okvetlenül lombik eljárással rendezzük a különféle problémákat, amelyek okként szerepet játszhatnak a kívánt terhesség elmaradásában. Ezek időfüggőek, így aki a termékeny periódusa végén kezd ebbe bele, akkor ezek időveszteséget jelentenek. Ebben a mostani időszakban pedig még fontosabbá vált az idő…

Testi, lelki támogatás

„Az elmúlt időszakban a kivizsgálások javarésze és a lombik is leállt, most kezdenek újra indulni a rendelések” – mondja Tűű doktor. – „A történtek miatti kiesés akkor jelenthet gondot, ha valakinél a petefészek funkció nagyon alacsony. Ebben az esetben ez a néhány hónapos kiesés már számottevő lehet.

Kérdésessé válik, hogy néhány esetben lehetne még valamilyen reproduktív eljárást végezni, vagy pedig teljesen esélytelen.

Ha csak a hormonrendszert nézzük akkor ez az időszak nem teljesen elvesztegetett idő. A hormon beállítások ugyanúgy elvégezhetők, vagyis ebből a szempontból értékesen kitölthető időszak, amelyben ki lehet javítani az esetleges „hormon - elcsúszásokat”, s így akár a spontán terhességbe is továbbléphet a projekt.” Sajnos azonban vannak olyan vizsgálatok, amelyeket a jelen helyzet miatt teljesen elölről kell kezdeni a lombik biztonságossága miatt. „llyenek például a fertőzést megelőző vizsgálatok, amelyek le fognak járni, hiszen ezek időfüggőek” – magyarázza az endokrinológus. – „Nem mondhatjuk például azt egy x hónapja elvégzett chlamydia szűrésre, hogy elfogadott. A steril labornak sterilnek kell lennie, oda nem juthat be kórokozó, tehát ezeket a szűréseket feltétlenül újra kell kezdeni. Ebben lehet időveszteség.

És most, hogy újra elindulnak a lombikok, van, hogy várni kell a konzultációs időpontokra, tehát még ezzel a csúszással is sokaknak számolniuk kell. A labor vizsgálatokkal együtt ez egy több hónapos időveszteség is lehet.”

Azok a páciensek, akik éppen most készültek az utolsó lombikra, mire számíthatnak?

 „Ez nagyon helyzetfüggő. Nekünk van olyan páciensünk, aki az utolsó, „utolsó utáni” lombikra készült, és ebben a szerencsétlen karanténos periódusban spontán teherbe esett. Vannak azért ilyen csodák, de nem ez az általános” – meséli Dr. Tűű László.  „Ez azért is fordulhat elő, mert alkalmazunk egy kombinált „étrend kiegészítő pakkot”, amelynek kedvező hatása van a petefészek funkcióra, azonban ez a kedvező hatás is átmeneti és időleges. Azt sajnos nem tudjuk garantálni, hogy ez a kedvező hatás három, négy, vagy akár öt hónap múlva is éppúgy érvényesülhet, hiszen más, egyéni hatások is befolyásolhatják a fogantatást.”

Jótanácsok a jövőre

„Amíg nem lehetett személyes rendeléseket tartani próbálkoztunk az online formával. Ezek valamelyest működtek, de azért a személyes kontaktusban sokkal több kérdésre tudunk felelni, több információcserére van lehetőség, mint elektronikusan” – ecseteli Tűű doktor. Akik nem mernek még kimozdulni, nekik a következőt tanácsolja: „Csodaszerek természetesen nincsenek, de van rendkívül sok olyan lehetőség, amelynek segítségével támogatni tudjuk a szervezetünket. Ilyen például a D-vitamin, és sok zöldég fogyasztása, amelyekből a megfelelő mennyiségű C-vitamint tudjuk bejuttatni a szervezetbe.  Elindítható akár mio-inozitol pótlás, vagy olyan étrendkiegészítők, amelyek javíthatnak bizonyos funkciókon. Aki terhességet tervez, annak ajánlott alapból a megfelelő étrend kialakítása, hiszen nem éhezhet. Ez egy energiaigényes folyamat.

Érdemes megcélozni egy elfogadható testsúlytartományt, sem a túlsúly sem a nagyon visszafogyott állapot nem igazán kedvező a fogantatáshoz. Érdemes picit ráncba szedni az életünket, mert ez egy megterheléssel járó időszak,

amely alatt olyan változások történnek, amelyek meg fogják terhelni az anyagcserét, a vázrendszert és a végtagokat.  Ez az időszak ráadásul sokaknak nagyon stresszes. Azt gondolhatnánk, hogy most az embereknek több ideje jut arra, hogy magával foglalkozzon, hogy jobban táplálkozzon, többet mozogjon, de sajnos ez nem így van.”

És akkor ott az életkor, mint „biológiai óra”, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni…

Mára annyira kitolódott a gyermekvállalás a nőknél, hogy szinte természetes, ha 40 év felett lesz valaki várandós. De orvosi szempontból van egy felső korhatár, amit érdemes figyelembe venni. „Ez jelenleg a 42 éves kor. Efölött orvosi szempontból nem feltétlenül javasolt a gyermekvállalás - jóllehet a köztudatban ezt a felső korhatárt inkább a 45. életévhez kötődik.

Azért a 42. év az orvosi határ, mert ebben a korban a petesejtek minősége drasztikusan elkezd romlani. Ez a korhatár egyformán vonatkozik a természetes úton illetve lombik (IVF) program keretében létrejött terhességekre”

– magyarázza az endokrinológus. Arra a kérdésre, hogy van-e különbség aközött, hogy valaki fiatal korában már életet adott egy, vagy két gyermeknek, és évekkel később, 40 éves kora fölött esik ismét teherbe, és aközött, akinek 40 fölött az élete első terhessége, a doktor úr a következőt mondja: „Az első terhesség mindig nagyobb kockázatot jelent. Egy lezajlott terhesség nagyon sokat változtat a petefészek funkción. A legtöbb esetben stabilizálja az addig instabil ciklust, tehát vannak olyan pozitív hatásai, amelyek miatt a későbbiekben kicsit jobbak az esélyek a következő terhességre.”

No Comments Yet

Comments are closed