Jól látok, mégsem járok nyitott szemmel

Kökényessy Áginak (52 éves) aktívan indult a 2020-as év. Több darabban játszik, rendez, és továbbra is ő kölcsönzi a magyar hangját például Jennifer Anistonnak, Reese Witherspoonnak vagy Lucy Liunak is. Magánéletéről ritkán nyilatkozik, most mégis egy személyes esemény, a szemműtétje kapcsán beszélgettünk vele.

2014-ben vette rá magát, hogy elmenjen egy lézeres szemészeti klinikára, hogy megvizsgálják a szemét. Akkor arról tájékoztatták, hogy nem érdemes megcsináltatnia a szemműtétet, mert van egy szürkehályog kezdeménye, ami az évek előrehaladtával tovább romolhat. Várjon 50 éves koráig, mert ebben a korban műtenek előszőr szürkehályogot, addig nem. Ági így is tett, de a műtétre már egy másik klinikát, a Budai Szemészeti Központot választotta.

Milyen volt a látása a műtét előtt?

Rövidlátó voltam, 3-as dioptriával és a korom miatt kezdett romlani a közellátásom is.

Munkája során és a mindennapi életben miben zavarta az, hogy nem lát jól?

Sokáig viseltem szemüveget. Volt kontaktlencsém is, de azt csak nagyon ritkán raktam be, mert valamiért nem bírta a szemem. Csak akkor használtam, amikor nagyon muszáj volt mindent látni. Egyébként pedig vakoskodtam. Ez nem volt szokatlan állapot, hiszen egy színész a színpadon különben is vakoskodik, mert ugye szembe világít a reflektor és gyakorlatilag semmit nem lát kifelé. Az viszont zavart, hogy míg szabad szemmel tökéletesen jól tudtam olvasni, szemüveggel már nem. Ez a szinkronban borzasztó rossz volt. Ott olvasni is kell és a képet is kell nézni. A színházi próbákon is hasonlóan gondban voltam, hiszen a szöveget is látnom kell és a kolléga mimikáját is. Mindkét helyzetben nagyon zavaró volt, hogy föl-le kellett vennem a szemüveget.

Honnan hallott a Budai Szemészeti Központról és műlencse beültetésről?

A Budai Szemészeti Klinikáról ismerőseimtől hallottam, akiknek szintén itt műtötték meg a szemét. Kértem időpontot egy vizsgálatra és megállapították, hogy valóban szürkehályogom van, amit meg kell műteni. A beavatkozás során eltávolították a saját szemlencsémet és kaptam helyette egy trifokális műlencsét, így nem csak a szürkehályogtól szabadultam meg, de a rövid és a távollátásomat is korrigálták.

Milyen volt a műtét napja? Félt, izgult? Milyen élmény volt?

Borzasztóan féltem. De a műtét maga nem tartott sokáig. Körülbelül fél óra volt. Szemcseppekkel kaptam helyi érzéstelenítést. Inkább kellemetlen volt, mint fájdalmas. Amitől a műtét után nagyon megijedtem, hogy nem láttam azonnal. Azt hallottam ugyanis ismerőseimtől, hogy a lézeres műtét után egy órával tökéletesen, élesen láttak. Igen ám, csakhogy nekem nem lézeres műtétem volt. Körülbelül két-három nap kellett, hogy rendesen lássak. Folyamatosan gyógyszeres szemcseppeket kellett csepegtetni a szemembe. Szerencsére szépen kitisztult a kép. Emlékszem, amikor kimentem a teraszra, elcsodálkoztam, hogy jé, milyen szép levelek vannak a fán.

Milyen a látása azóta, hogyan változott meg az élete, munkája?

Azóta tökéletesen látok normál, nappali fényben. Ha szürkületben, vagy este vezetek, akkor bizonytalanabbá válok. Amit eddig messzire nem láttam, azt most tökéletesen látom. Nem kell hunyorognom. Közelre kicsit változóbb, hogy látok. A telefonomon az egészen apró betűket is el tudom olvasni gond nélkül, papíron viszont, ha kevesebb a fény, akkor nem annyira kényelmes az olvasás. Ha a szinkronban nincs elég fény, akkor előveszem a telefonomat és megvilágítom a szöveget. Egy kis rugalmas alkalmazkodással könnyen megszoktam, sokkal kényelmesebb így dolgozni, mint korábban szemüvegben.

Van-e valami személyes vonatkozású történet, mikor igazán hasznos volt, hogy már nem kell a szemüvegekkel bajlódni?

Aki gyerekkora óta rövidlátó és mellé még hiú is, arról biztos megvan az embereknek a véleménye. Én például lánykoromban simán elmentem az ismerőseim mellett az utcán, akik azt hihették rólam, hogy milyen bunkó vagyok. Pedig egyszerűen csak nem láttam őket. Amikor bejött a kontaktlencse, kb. 16 éves korom környékén, akkor kinyílt a világ. Aztán kiderült, hogy az én szemem nem annyira szereti, hosszútávon zavart.

Mikor a hiúság alábbhagyott, és inkább szerettem volna látni, akkor lett olyan napszemüvegem, ami dioptriás volt. Onnantól két szemüveget váltogattam. Az utcán a napszemüveget, bent, zárt térben pedig a rendes szemüveget. Akkor már hordtam rendesen, csak a színpadon, előadás közben nem. Viszont annyira hozzászoktam ahhoz, hogy nem nézek az emberekre az utcán, hogy a korábbi rossz szokásomat a mai napig nem sikerült levetkőznöm, pedig igyekszem rajta változtatni. Már csak azért is, mert nekem figyelnem kéne a körülöttem levőket, tanulnom kéne belőlük. Tehát, jól látok, de mégsem járok nyitott szemmel.


Bővebb információ a műlencse műtéttel kapcsolatban:

Budai Szemészeti Központ
Cím: 1126 Budapest, Tartsay Vilmos u. 14.
A műlencse műtétet minden esetben alapos szemészeti vizsgálat előzi meg.

Időpont foglalás telefonon vagy e-mailben:

+36 1 240 6334    |    info@budaiszemeszet.hu

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e műlencse műtétre? Töltse ki 3 perces online tesztünket!

Mindent a műlencse műtétről és a lézeres látásjavításról:
www.budaiszemeszet.hu
www.facebook.com/budaiszemeszet/
www.instagram.com/budaiszemeszet/

Nézze meg videóinkat a látásjavításról!

No Comments Yet

Comments are closed