Itt a WHO üzenete: így kerülhetjük el a koronavírust

Ajánlásokat tett közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) arról, milyen alapvető szabályokkal csökkenthető annak esélye, hogy valaki megfertőzödjön koronavírussal.

Néhány egyszerű higiénés és élelmiszerbiztonsággal összefüggő szabály betartásával jelentősen ha nem is zárható ki, de jelentősen csökkenthető annak esélye, hogy az ember elkapja a világ egészségügyi hatóságait készenlétben tartó koronavírust.

A WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán az alábbi ajánlásokat tette közzé, amelyek betartásával megelőzhető a fertőzés:

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal,
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használata, ami után ismét alapos kézmosás szükséges,
  • lázas beteggekkel való kontaktus kerülése,
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás,
  • élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent,
  • nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

A koronavírus tünetei a láz, köhögés, nehézlégzés, emellett a betegek gyakran levertnek érzik magukat. Az “otthoni” diagnózis nehéz, hiszen egy megfázás vagy influenzafertőzés is meglehetősen hasonlóan indul. Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Itthon nincsenek ilyen  megbetegedések , bár eddig két gyanús eset volt, de mindkettőnél kiderült, hogy nem a koronavírusról van szó. A Külügyminisztérium szerint amennyiben a vírus megjelenne Magyarországon, Budapesten és vidéken is megvannak azok az egészségügyi protokollok, amelyek szerint el kell járni.

No Comments Yet

Comments are closed