Asztmás a gyermeked? A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet online is rendel!

Nem elég, hogy az egész napot otthon kell töltened a négy fal között, lavírozol a dolgozó mami, a háztartási alkalmazott és a tanítónő szerepek között, most még azon is fokozottan aggódsz, hogyha a gyerek eltüsszenti magát? Nem vagy ezzel egyedül.

Mert, mi lesz, ha megbetegszik és nem tudod otthon ellátni? Most nem lenne jó kórház közelébe se menni. De akkor mi legyen? És most csak egy átlagos egészséges kisgyerekre vetített példát mondtunk. Akiknek viszont asztmás a gyermeke, még nálunk is jobban félnek. Nekik nyújthat segítséget a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott online vizit/távkonzultációja, amely kifejezetten krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indult a napokban.

Otthonodba „jön” a segítség

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet országos hatáskörű, járóbeteg szakrendelésein több mint 10.000 asztmás, allergiás gyermeket kezelnek a gyermektüdőgyógyász, gyermekallergológus szakorvosok. A koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt, a március 16-ai Miniszteri Rendelet értelmében az Intézet a közvetlen betegállását – az orvos-beteg találkozásokat – egyelőre két hétre felfüggesztette. Azonban nagyon fontosnak tartották, hogy a gondozásukban levő gyermekek állapota stabil maradjon. Tekintettel a járvány kiterjedtségére, semmiképpen nem szerették volna ebben a helyzetben magára hagyni a gondozott, krónikus asztmás, allergiás kis pácienseket és szüleiket!

A gyermekorvosok gyors összefogásának eredményeként a napokban elindították virtuális rendelőjüket!

Az online vizit/ távkonzultáción elsősorban kezelés alatt álló, tehát krónikus asztmás, allergiás gyermekeknek, pontosabban a szülőknek, illetve allergia esetén a felnőtteknek tudnak közvetlen online (video) kapcsolat segítségével tanácsot adni

és/vagy a gyógyszerhasználaton változtatni a beteg állapotától függően. A gyógyszerfelírás is teljességgel megoldott, orvosaik számára az eRecept hozzáférhető. Az Intézet IT szakemberei megoldották, hogy orvosaik otthonról hozzáférjenek saját orvosi medikai felületükhöz a rendszerükben. Az online (video) konzultáció is megfelelően biztonságos vonalon történik (a vonal a beteg- adatvédelmi szempontok szerint védett.)

Miért szükséges a gyógyszerek beállítása, pontosítása – és mely szakrendeléseken tudnak ebben online távkonzultációban segíteni?

Asztmás gyermekek esetén: azt asztma krónikus gyulladásos betegség, ha a tüdő hörgői gyulladt állapotban vannak, a kórokozó is könnyebben megtapad, ezért, ha megszűntetjük a gyulladást a jól beállított gyógyszerrel, akkor a kórokozó kevesebb gondot okoz a szervezetben. A gyógyszerek megfelelő beállításához szükséges a rendszeres kontroll a beteg számára. Ezen krónikus betegek esetében a jól beállított gyógyszeres kezelés a kulcsa annak, hogy a gyermek koronavírussal fertőződés esetén – egyéni immunrendszer függvényében -, de hasonlóan enyhébb tünetekkel vészelje át a megbetegedést, mint egészséges kortársai.

Az asztma gondozási protokoll szerint, az asztmakontrol teszt kitöltésével – amelyben objektív és szubjektív kérdések is szerepelnek – az asztma jó beállítottsági fokát lehet ellenőrizni. Az asztma rohamainak gyakorisága jól feltérképezhető és pontos információkat kaphat a kezelőorvos a beteg állapotáról.

Allergiás gyermekekés felnőttek esetén: az asztmásokhoz hasonlóan az allergiások számára a betegség ugyanolyan lefolyással járhat a megfelelő terápia mellett, mint az allergiával nem küzdők esetében, de lényeges, hogy helyesen szedjék a kezelőorvos által javasolt gyógyszereiket.

Nagyon fontos, hogy az allergiára szedett gyógyszerek sem rontják a koronavírussal szembeni védekezést, a szokásos allergiagyógyszereiket, ne hagyják el tehát, mert az elhanyagolt allergiás betegség esetén könnyebben elkaphatnak más fertőzéseket.

Tovább bővül az online rendelő!

Reményeik szerint hamarosan a gyermekkardiológusok is elérhetőek lesznek a szülők számára, hogy a kezelőorvos szükség esetén tanáccsal segíthessen az Intézetben gondozott szív– és érrendszeri problémákkal kezelt gyermekek állapotának fenntartásában a következő időszakban. Valamint arra is lehetőséget tudnak majd biztosítani, hogy meglévő leletek birtokában véleményt, másodvéleményt is kérhessenek a szakorvostól a hozzájuk fordulók. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet magánellátásban gondozott kis páciensei, illetve szülei számára is lehetőség van online vizit/konzultációra ugyancsak gyermekpulmonológia, allergológia szakterületen, illetve az Intézet profiljának megfelelően már elérhető az általános gyermekgyógyászat online rendelése, és

hamarosan a bőrgyógyászat, gasztroenterológia, kardiológia, endokrinológia, fejlődés-neurológia, pszichiátria, immunológia, valamint a dietetika is azzá válik.

Felnőtt magánrendeléseiken – a Doktor24 szakorvosaival – szintén hamarosan elérhető az online vizit/távkonzultáció, a gyermek magánrendelésekhez hasonló területeken.

Elérhetőségek: www.svabhegy.eu; https://svabhegy.eu/oep/

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet a Doktor 24 Csoport egészségügyi intézménye

No Comments Yet

Comments are closed