Hajklónozás és társaik - Új távlatok a hajhullás kezelésében

hajklonozas-womagic

Férfiakat és nőket egyaránt érint a hajhullás kérdése. Az okok közül az egyik leggyakoribb az elnevezése ellenére mindkét nemet érintő férfias típusú kopaszodás, az ún. androgén alopécia, melyet a hormonális változások, a genetikai hajlam és az életkor együttes faktorai idéznek elő.

Nagyon sok nőt is érint a hajhullás problémája. Ebben szerepe lehet az évek múlásának a hormonegyensúly felborulásának, pajzsmirigy betegségeknek vagy épp a változó kornak is. A tudomány fejlődésének köszönhetően azonban mára a kezdeti szakaszban lévő androgén kopaszodás több eljárás alkalmazásával is sikeresen orvosolható, sőt talán a saját őssejtjeink segítségével történő „hajklónozás” módszerére sem kell már sokat várnunk. A hajhulláskezelés legújabb tudományos vívmányairól Dr. Zakariás Dávidot, a HairHungary hajátültetési specialistáját kérdeztük.

Drakula-terápia
„A klasszikus hajátültetési eljárást egészíti ki, illetve önálló kezelésként is alkalmazható a mára már általánosan használt PRP (Platelet Rich Plasma) vagy köznapi nevén Drakula-terápia, mely a beültetett hajszálak kinövési arányát növeli és a sebgyógyulást is gyorsítja.” – kezdi a szakorvos. Az eljárás során vért vesznek a pácienstől, majd abból egy vérlemezkékben és növekedési faktorokban gazdag plazmát hoznak létre, melyet aztán a fejbőr megfelelő területeibe fecskendeznek. A kezelés eredményes lehet a kezdődő hajhullás leállításában, a haj elvékonyodásának visszafordításában, a folyamat lelassításában és az újbóli hajszálvastagodás serkentésében.

Rigenera-terápia
A legmodernebb eljárások közé tartozik a Rigenera-terápia, mely már Magyarországon is elérhető. A klinikai esettanulmányok szerint a hajhullás 4-6 hét elteltével megáll, és a szőrtüszők új hajszálakat hoznak létre. A nagyjából egy órás kezelés során először a nyakszirt környékéről helyi érzéstelenítést követően apró bőrszövet darabkákat vesznek le. Ezekből aztán egy készülék segítségével őssejteket, növekedési faktorokat és progenitor (előd-) sejteket különítenek el. Az eljárás harmadik lépéseként ezt a speciális elegyet a fejbőr problémás felületeibe juttatják, ahol az a hajtüszők regenerálásában és az azokat tápanyaggal ellátó apró vérerek formálásában segít majd. „A hajspecifikus szövet segítségével így célzottabb, hatékonyabb módon tudunk beleavatkozni a hajvesztés folyamatába.” – számol be a kezelés újdonságáról Dr. Zakariás Dávid.

Hajklónozás
Nemrégiben eredményesen zárult egy kísérlet, mely során kutatók egérben egészséges szőrtüszőket klónoztak őssejtekből. Ha majd az eljárás az emberek számára is alkalmazhatóvá válik, óriási előrelépés várható a regeneratív hajgyógyászat területén. A terápia során ugyanis a páciens szőrtüszőjéből nyernének ki őssejteket, majd ezeket klónoznák, és az így nyert új hajtüszőket ültetnék vissza aztán a fejbőr kezelendő felületeire. „A kezelés nagy előnye lehet, hogy mivel az őssejt donor és a befogadó személye azonos, nem kell a kilökődés veszélyével számolnunk.” – fűzi hozzá a doktor úr.

No Comments Yet

Comments are closed