Az osztrákok egyik legkedveltebb desszertje többszörösen is a csúcsok csúcsa! A salzburgi galuska egyrészt egy pillekönnyű, egyszerre habos és krémes, abbahagyhatatlan desszert, másrészt a legenda szerint jellegzet kúpos formáját a Salzburgot körülölelő hegyek csúcsai ihlették. Nagyon egyszerű, kiadós és mesésen finom! (Akár karácsonykor is…)
Hozzávalók
- 7 db tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény ( vagy vaníliás cukor)
- 2 evőkanál l liszt
- ízlés szerint lekvár vagy idénygyümölcs felkockázva egy kevés cukorral,
- fűszerek (ízlés szerint)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk külön. Úgy számoljunk, hogy csak két tojássárgájára lesz szükség. A tojásfehérjét egy kevés cukorral kezdjük felverni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a többi cukrot is, és így kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a vaníliaőrleménnyel elkeverjük. Nagyon óvatosan a tojáshabhoz keverjük. A lisztet a masszához szitáljuk, egy keverés és kész.
Egy kisebb jénait kivajazunk. Az aljába lekvárt vagy friss fűszeres, cukros idénygyümölcsöt terítünk szét. Erre kanalazzuk a tojáshabot, melyből három méretes, csúcsos halmot formázunk. A forró sütőbe toljuk. 9-10 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk. Isteni finom, különleges és könnyű elkészíteni!
Schifferer Mónika készítette el
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com