Cserháti Tamara új szakácskönyvében bepillantást kapunk az étkezési szokásokba, például, hogy a kötetben szereplő falatokat és italokat milyen alkalmak során adták asztalra a családnak és a vendégeknek. A gyönyörű, színes fotókkal illusztrált receptleírások fügével, datolyával, kardamommal, pisztáciával és megannyi más izgalmas hozzávalóval könnyen elcsábítanak bárkit, hogy azonnal kipróbálja a nem mindennapi finomságokat.
Gyömbéres-fahéjas keksz
Ezek a ropogós kis gyömbéres kekszek a tél ízeit a keleties fahéj egzotikumával ötvözik. Mennyei illatuk átjárja az egész házat, és ünnepi hangulatot varázsolnak.
Keményebb tésztája miatt inkább tea vagy kávé mellé ajánlott.
Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
- 120 g barna cukor
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 2 nagy tojás
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 350 g finomliszt
- a díszítéshez:
- 2 evőkanál barna cukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
Konyhai robotgéppel a cukrot és a vajat 5 perc alatt habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd a gyömbérrel és a fahéjjal fűszerezzük, végül a lisztet is beleforgatjuk. A tésztát összedolgozzuk, majd két részre osztjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva 2 órára a mélyhűtőbe tesszük.
Közben a sütőt 165 °C-ra előmelegítjük. Fontos, hogy a pihentetési idő után ne várjuk meg, hogy a tészta szoba-hőmérsékletűre puhuljon, mert akkor nagyon nehezen formálható. Egy vágódeszkára sütőpapírt fektetünk, és a masszát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. (Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál finomabb lesz.) Derelyevágó segítségével először keresztben, azután hosszában vágjuk úgy, hogy 3,5×3,5 centis, bélyeg formájú lapokat kapjunk. A süteményt a sütőpapírral együtt egy sütőlapra átemeljük. A kekszeket az előmelegített sütőben – a tészta vastagságától függően – kb. 20 percig sütjük.
A sütőből kivéve még melegen fahéjas cukorral megszórjuk, vagy beleforgatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Légmentesen zárható dobozokban sokáig eláll.
Cserháti Tamara szakácskönyvét ITT tudod megvásárolni.