Cserháti Tamara illatos fűszerekkel és különleges alapanyagokkal otthonunkba varázsolja a Közel-Kelet hangulatát. A könyvben szereplő 53 recepttel valóságos gasztrokirándulásra invitál minket a szerző, amelynek során jobban megismerhetjük a zsidó sütemények királynőjét, a flódnit, az arab világ egyik legkiadósabb desszertjét, a baklavát, vagy a marokkói vendégszeretet jeleként felszolgált mentateát.
Sachlav
A Sachlav egy gőzölgő, krémes ital, amit a hidegebb hónapokban vaníliával és rózsavízzel ízesítve iszunk. Innentől pedig mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mivel készíti és kínálja. Adhatunk hozzá dióféléket, szárított gyümölcsöket, és a tetejét megszórhatjuk fahéjjal is.
Hozzávalók 3 csészéhez:
- 20 g étkezési keményítő
- 800 ml rizs- és mandulaital
- 40 g kristálycukor
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál rózsavíz
a tálaláshoz:
kókuszreszelék, mazsola, őrölt fahéj, apróra vágott pisztácia, apróra vágott dió, aszalt vörös áfonya, apróra vágott datolya
A keményítőt egy csésze növényi italba szórjuk, és addig keverjük, amíg a keményítő fel nem oldódik. A maradék növényi italt a cukorral, a vaníliakivonattal és a rózsavízzel kis lábasban, lassú tűzön felforraljuk. Azután a keményítős tejet beleöntjük, és 2-3 percig kevergetjük. Az italt bögrékbe öntjük, és tetszés szerint díszítve kínáljuk.
Kávés-diós habcsóktorta
Imádom a múltat felidézni, szeretem továbbvinni a hagyományokat, és ahhoz, hogy ezt fenn tudjuk tartani fontos, hogy nemzedékről nemzedékre adjuk tovább a recepteket. Ezt a süteményt biztosan sokan kóstolták és készítették a ’70-es, ’80-as évek elején, így ismerős lehet. Ez egy olyan recept, amit örömmel továbbadhatunk a barátainknak és szomszédjainknak, nekik is tetszeni fog.
Hozzávalók 10 személyre
a tésztához:
- 700 g kenyérliszt vagy finomliszt
- 7 g száraz élesztő
- 100 g kristálycukor
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 tojássárgája
- 110 ml víz
a habcsókhoz:
- 5 tojásfehérje
- 300 g kristálycukor
- 2 evőkanál azonnal oldódó kávépor
- 2 teáskanál rum vagy brandy
- 200 g darált vagy apróra vágott dió
Konyhai robotgép dagasztófejével a lisztet az élesztővel, a cukorral és a vajjal összedolgozzuk, majd a tojássárgáját hozzáadjuk, és továbbkeverjük. A vizet apránként beleöntjük, mert lehet, hogy kevesebb is elég, de előfordul, hogy több kell hozzá. A masszát addig gyúrjuk a gép segítségével, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Azután öt egyenlő részre osztjuk, belisztezett deszkán mindegyiket kör formájúra kinyújtjuk. A lapokat egymásra tesszük úgy, hogy mindegyik alá és fölé sütőpapírt terítünk, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Amikor letelt a pihentetési idő, kivesszük a hűtőből, és az összes tésztából 26 centi átmérőjű tortaforma karimájával kör formát szúrunk ki, vagy kés segítségével körbevágjuk. Az első körlapnak, amit a formába helyezünk, vagyis a torta aljának, valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a többinek.
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A 26 centi átmérőjű kerek tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és az első tésztalapot belefektetjük.
A habcsókhoz robotgép vagy kézi mixer segítségével a tojásfehérjét felverjük, és amikor kis buborékok kezdenek képződni, a sebességet növeljük, majd a cukrot fokozatosan hozzáadjuk. Addig keverjük, amíg kemény habot nem kapunk. Azután a kávéport és a rumot hozzáadjuk, és a habverést 2-3 percig folytatjuk. A tojáshab ötödét a formába fektetett első tésztára simítjuk, és spatula vagy kanál segítségével egyenletesen elosztjuk rajta, majd apróra vágott dióval megszórjuk. A habcsókra ismét tésztalapot teszünk, majd újra habot és diót. A műveletet addig ismételjük, amíg a torta tetejéhez nem érünk, végül a legfelső tésztára habot teszünk.
A tortát a sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, majd kivesszük, és tálalásig hagyjuk teljesen kihűlni.
Cserháti Tamara szakácskönyvét ITT tudod megvásárolni.