A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel is. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer. Gökler Kriszti receptje.
Ha halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök különböző felhasználási módjaival, akkor érdesem kipróbálni ezt a receptet is.
Sütőtökös-fahéjas csiga
Hozzávalók (20 db-hoz)
Tészta:
- 2 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
- 80 g eritrit
- ½ kk. só
- 1 kk. fahéj
- 2 db tojás
- 60 g vaj
- 100 g sütőtök püré
- 270 g teljes kiőrlésű liszt
- 270 g durum fehérliszt
Töltelék
- 100 g vaj
- 150 g eritrit
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek fahéj
- 180 g sütőtök püré
Bevonó
- 100 g light mascarpone
- 40 g porrá őrölt eritrit
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.
A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.
30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.