Hétvégén nagyon vágyjuk a finom, friss, illatos péksüteményeket, amelyek a tökéletes pihenős napok velejárói. Mai receptünk pont egy ilyen bevált és örök kedvenc recept. Kiadós levesek mellé, de magában is nagyon finom! Sokszor sütjük mi is.
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg zsír
- 4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 db tojás.
Elkészítés:
1,5 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 kanál cukrot felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a zsírt az evőkanál sót és a felfutott élesztőt. Géppel elkezdjük dagasztani hozzáadjuk az olvasztott vajat és adagonként a maradék langyos tejet. Jól kidagasztjuk. Ezután 3 részre vágjuk, 3 gombócot formázunk és hagyjuk pihenni 30 percet konyharuhával letakarva. Mikor szépen megkelt kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, 8 cikkre vágjuk majd feltekerjük. Igy járunk el a másik 2 tésztagombóccal is.
Sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük még 10 percig letakarva picit kelni hagyjuk. Sütés előtt lekenjük tojással, szórhatunk rá egész köményt, szezámmagot vagy sajtot. 200 fokra előmelegitett sütőben alsó- felső sütéssel ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!
Hajnalka Békés receptje
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com