Ahogy ígértem, ezúttal pár egészséges, IR barát receptet hoztam nektek. Mindet kipróbáltam, tehát biztosra mondhatom, hogy működnek és finomak. Én a főételeket ebédre szoktam enni, a desszerteket pedig uzsonnára. Sőt, a desszerteknél nálunk a család észre sem szokta venni, hogy nem cukorral készültek. 😉
Olívabogyós barna rizs saláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
185 g barna rizs
3 ek friss citomlé
100 g uborka, felkockázva
65 g fekete olajbogyó, apróra vágva
53 g zöld olajbogyó, szeletelve
20 g friss koriander, apróra vágva
½ tk őrölt bors
Elkészítés: Öblítsük le a rizst, majd öntsük egy lábosba. Forraljuk fel a vizet, majd mérsékeljük a lángot. Lefedve, 45 percig főzzük. Ha elkészült, vegyük le a riszt a tűzről és hagyjuk állni 15 percet. Öntsük át egy tálba és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá az olívabogyót, az uborkát, a koriandert, a citromlevet és a borsot. Rázzuk össze és takarjuk le. Tegyük 30-50 percre a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Kávés csíkos kekszek
Hozzávalók:
1 csomag Gullon Maria keksz
3 púpos evőkanál liszt
5 lapos evőkanál eritrit (édesítőszer)
1 evőkanál holland kakaó
1 csomag vaj (100g)
2 dl tej
1 dl frissen főzött fekete kávé
Elkészítés: A száraz alapanyagokat egy főzőedényben elkeverjük (liszt, eritrit, kakaó). Ez a lépés nagyon fontos, hiszen így nem lesz csomós a krém! Majd jöhet hozzá a tej és a kávé! Alacsony lángon elkezdjük főzni, folyamatos kevergetés mellett! Amikor kész – ez pár perc lesz – jöhet még melegen bele a vaj. Ezután már csak szépen sorban össze kell ragasztani a Maria kekszeket! Néhány órás pihenő után ferdén szeleteket vágunk!
Lazac burger
Hozzávalók (4 adaghoz):
550 g lazac filé, darabokra vágva
4 db burger zsemle, vegyes gabonából
1 db uborka, vékonyra szeletelve
1 db paradicsom, vékonyra szeletelve
1 csokor friss koriander, apróra vágva
1,5 ek. curry paszta (elhagyható, ha nem szereted)
1 ek. szója szósz
1 ek olivaolaj
2 ek fehérborecet
Elkészítés: A lazac darabokat, a koriandert, a curry pasztát és a szójaszószt tegyük aprítógépbe (én botmixert használok). Addig aprítsuk, amíg egy darabos krémet nem kapunk. A keverékből formáljunk négy pogácsát, majd melegítsük elő az olajat egy teflon serpenyőben. A pogácsák mindkét oldalát süssük közepes lángon 4-5 percig. Tegyük félre és tartsuk melegen. Amíg pihen, készítsük el a salátát. Öntsük az ecetet egy tálba és dobjuk bele az uborkát és a paradicsomot, rázzuk össze. A lazacpogácsákat tegyük a hamburger buci aljába, tegyük rá a salátát és a buci tetejét. Tálaljuk melegen.
Gullon ,,baseball ütő”
Hozzávalók:
1 csomag ostya tortalap (6 lapra lesz szükségünk)
100 g eritrit
2 tojás
100 g vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
150 g Gullon keksz darálva
100 g darált dió
1 üvegcse rum aroma
Elkészítés: A 6 db ostyalapot vizes konyharuhák között félretesszük puhulni amíg elkészül a töltelék.Egy edénybe vizet teszünk forralni, ezen fogjuk a tölteléket összedolgozni gőz felett. A 2 tojást, az eritritet, a kakaóport, valamint a vajat a gőz felett 15 percig főzzük, ha kész a darált kekszet és a diót összekeverjük, majd mehet rá a kakaós massza, és a rum aroma. A felpuhult lapokat megkenjük a krémmel, egymásra rétegezzük, majd a kisebbik felénél elkezdjük szorosan feltekerni, hűtőbe tesszük,és másnap szeleteljük.
Rukkolával és guacamoleval töltött édesburgonya
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 db kisebb édesburgonya
1 ek friss lime juice
2 db avokádó
2 ek lilahagyma, apróra vágva
1 db piros chili, apróra vágva (elhagyható)
2 ek friss koriander, apróra vágva
½ paradicsom, apróra vágva
40 g friss ruccola
¼ tk őrölt bors
40 g pörkölt pekándió, durvára vágva
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. Egy villával szurkáljuk meg az édesburgonyát, majd tegyük egy sütőtálcára. Süssük 55-60 percig. Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Készítsük el a guacamole-t. Vágjuk félbe az avokádót és távolítsuk el a magját. Kanalazzuk ki a húsát és tegyük egy tálba. Villával pépesítsük. Adjuk hozzá a lime levet, a borsot, a paradicsomot, a koriandert és a chilit, majd keverjük össze. A burgonyában képezzünk egy kisebb üreget és töltsük meg az avokádókrémmel és a rukkolával. Szórjuk meg pekándióval.
Almás-körtés sajttorta karamell öntettel
Hozzávalók:
1 csomag Gullon Tostada keksz
100 g teavaj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
500 g light mascarpone
100 g 20%-os tejföl
4 egész tojás
1 csipet őrölt vanília
35 g vanília pudingpor
100 g eritrit
4 db körte
4 db alma
pici citromlé
100 g cukormentes tejkaramell
1dl tejszín
Elkészítés: Az almát és a körtét aprócska kockákra vágjuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, ízlés szerint édesítőszerrel, egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel, valamint 15 g pudingporral. Összekeverjük és félretesszük! A Gullon kekszet ledaráljuk, beleteszünk egy teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket, és a puha vajjal összekeverjük! Egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kívülről alufóliával becsomagolunk, majd a kekszes alapot egy kanál segítségével szépen egyenletesen belesimítjuk, és 180 fokon 8 percig sütjük! Amíg sül, kikeverjük a mascarponét és a tejfölt a tojásokkal, az eritrittel, az őrölt vaníliával és a 20 g vaniliapudinggal. Ha kész a kekszes alap, kivesszük és a sütő aljába egy hőálló tálba vizet teszünk! A kekszes alapra a körtés ragu felét rátesszük, majd a mascarpone egyveleg is mehet rá, és irány vissza a sütőbe 180 fokon 10 percre. Majd leveszzük a hőfokot 130 fokra és még 45 percig sütjük! A tortát a sütőben hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára pihenni hagyjuk a hűtőben! Másnap a karamellt a tejszínnel felolvasztjuk, egy kevés vajon a maradék körtés ragut megpároljuk, a tortára helyezzük és meglocsoljuk a karamell öntettel.